Υπερβολικό βάρος vs αποχή από την άσκηση: Τι είναι πιο επιβαρυντικό για την καρδιά;
Ανανεώθηκε:
Τόσο το αυξημένο σωματικό βάρος όσο και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν όμως κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των δύο, τι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος είναι ως έναν βαθμό προστατευμένος από καρδιαγγειακά επεισόδια εάν γυμνάζεται τακτικά, επομένως κατά κάποιο τρόπο η γυμναστική «εξουδετερώνει» την αρνητική επίδραση του υπερβολικού βάρους στο καρδιαγγειακό σύστημα, αναφέρει το ΤΙΜΕ.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 5.344 μεσήλικες και ηλικιωμένους Ολλανδούς, οι οποίοι δήλωσαν πόσο συχνά γυμνάζονται και έδωσαν επίσης στοιχεία για το ύψος και το βάρος τους, ώστε να υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματός τους. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης το ιατρικό ιστορικό τους ώστε να καταγράψουν καρδιαγγειακά επεισόδια σε διάστημα 15ετίας.
Όπως υπέδειξαν οι αναλύσεις των ερευνητών, το υπερβολικό βάρος πράγματι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, οι δείκτες επιπλοκών στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν τακτικά ήταν παρόμοιοι με αυτούς που καταγράφηκαν για άτομα φυσιολογικού βάρους που παρέμεναν σε καλή φυσική κατάσταση.
Με λίγα λόγια, η συστηματική γυμναστική «εξουδετερώνει» τις αρνητικές επιδράσεις του υπερβολικού βάρους στην καρδιά.
Άγνωστο παραμένει κατά πόσο τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν και για άλλους πληθυσμούς, δεδομένου ότι οι Ολλανδοί είναι ιδιαίτερα δραστήριοι σωματικά (τουλάχιστον για δύο ώρες την ημέρα). Οι ερευνητές συνυπολόγισαν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον υπό μελέτη πληθυσμό, όπως η καθημερινή χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της μελέτης είναι ξεκάθαρο: Η γυμναστική κάθε είδους είναι η καλύτερη «ασπίδα» ενάντια στην καρδιοπάθεια.
Δείτε κι αυτό:
Κάνετε δουλειά γραφείου; Δείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας!