«Νεανικό» Αλτσχάιμερ: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Μήπως τελευταία ξεχνάτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως; Μην ανησυχείτε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προβλήματα μνήμης στους νέους και στους μεσήλικες δεν σχετίζονται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Το στρες και το άγχος είναι οι συνηθέστερες αιτίες πίσω από την έλλειψη συγκέντρωσης και την αποδυνάμωση της μνήμης για όσους δεν έχουν φτάσει ακόμη στην τρίτη ηλικία. Επίσης, τα κενά μνήμης (π.χ. ξεχνάμε ονόματα, χάνουμε πράγματα) θεωρούνται ως έναν βαθμό φυσιολογικά όσο περνούν τα χρόνια, καθώς τμήματα του εγκεφάλου σταδιακά συρρικνώνονται και μειώνεται η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τη Roshini Rajapaksa, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανησυχητική θεωρείται η απώλεια μνήμης σε νεαρή ηλικία όταν αφορά τον αποπροσανατολισμό σε γνώριμα μέρη, τη δυσκολία τήρησης απλών οδηγιών ή τη σύγχυση σχετικά με σημαντικά γεγονότα της ζωής, δηλαδή όταν εξελίσσεται σε εμπόδιο για μια ομαλή και ανεξάρτητη καθημερινότητα.
Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως «νεανικό» Αλτσχάιμερ, τα συμπτώματα που τυπικά εκδηλώνουν οι ηλικιωμένοι λόγω εγκεφαλικής εκφύλισης εμφανίζονται νωρίτερα, πριν την ηλικία των 65 ετών. Να σημειωθεί ότι το «νεανικό» Αλτσχάιμερ είναι εξαιρετικά σπάνιο και εκτιμάται ότι αποτελεί μόλις το 5% όλων των περιστατικών Αλτσχάιμερ.
Τα προβλήματα μνήμης στους νέους και στους μεσήλικες είναι συχνότερα σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β12 ή προβλήματος στον θυρεοειδή αδένα.
Εάν θεωρείτε ότι τα προβλήματα μνήμης δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας ή την ικανότητα να εργαστείτε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε νευρολόγο.
Διαβάστε επίσης: