Αλτσχάιμερ: Ένα «δένδρο αποφάσεων», στην υπηρεσία της διάγνωσης, γιατρών & ασθενών
Ένα υποθετικό decision tree ή «δέντρο αποφάσεων» για νευροεκφυλιστικές νόσους και ειδκότερα για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, παρουσίασε ο καθηγητής Φυσικής και Επιστήμης Υπολογιστών Ηλίας Κοτσιρέας από το Πανεπιστήμιο Γουίλφριντ Λοριέρ του Καναδά, το οποίο υπήρξε και συνδιοργανωτής του συνεδρίου Γενετικής και Γηριατρικής Genedis 2016 στη Σπάρτη.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα υποθετικό μοντέλο που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο εξόρυξης δεδομένων, ο οποίος μεταμορφώνεται σε δέντρο αποφάσεων.
Πρόκειται για ένα υποστηρικτικό εργαλείο λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιεί μια γραφική απεικόνιση που έχει τη μορφή δέντρου. Σε αυτό το δέντρο, όπου περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές αποφάσεις, οι παράγοντες επιρροής και τα πιθανά αποτελέσματα, ταξινομούνται δεδομένα ασθενών και παράγεται η διάγνωση. Με απλά δηλαδή λόγια ο χρήστης δίνει τα συμπτώματα και το «δέντρο απόφασης» βγάζει την ακριβή διάγνωση.
Το δέντρο μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υποθετικά μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα νοσήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται και η λειτουργικότητά του στις νευροεκφυλιστικές νόσους. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το ερευνητικό του έργο από τον πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, ο οποίος ανακοίνωσε και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο ηγείται με το Cargo Lab που είναι το εργαστήριο του καθηγητή Ηλία Κοτσιρέα.
Διαβάστε ακόμη:
Νόσος Alzheimer: Στα 3 δισ ευρώ το κόστος στην Ελλάδα - Δείτε το βίντεο της αλήθειας