ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που μειώνουν τα ποσοστά επιτυχίας

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σκόπιμο να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η οποία δρα ευεργετικά στη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που μειώνουν τα ποσοστά επιτυχίας

Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα, φάνηκε ότι η μεσογειακή διατροφή ίσως βοηθά στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Νέα μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών στην κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάουλο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίησης πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά και να πίνουν τον καφέ τους χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 524 γυναίκες οι οποίες επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους και το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και καφέ με ή χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

bigstock Hand Holding Soda Can Pouring 92116562

Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες αυτές συνολικώς 5.548 ωάρια, άλλα εκ των οποίων απέρριψαν διότι ήταν φτωχής ποιότητας και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας εν συνεχεία στην εμφύτευση.

Η ποιότητα των ωαρίων επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά με την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, ο καφές με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίσθηκε αρνητικά και με την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφυτεύσεως στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης - δηλαδή ακριβώς όπως ίσχυε για τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

«Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά αυτό ισχύει μέχρι κάποιο βαθμό γιατί όπως φαίνεται υπάρχουν και αρνητικά στην κατανάλωσή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκαμπριέλα Χάλπερν, από την κλινική Fertility Medical Group του Σάο Πάουλο.

Γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2016) που πραγματοποιείται στο Σολτ Λέικ Σίτι και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα και τη γονιμότητα του άνδρα

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί

Light αναψυκτικά: 8 οφέλη για την υγεία όταν σταματάτε την κατανάλωσή τους