Θυρεοειδής: Πότε αναδεικνύεται σε παράγοντα κινδύνου για διαβήτη
Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες που απελευθερώνει παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολικού ρυθμού, δηλαδή στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια ή σε λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα.
Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, ακόμη κι αν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζονται επαρκώς και παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων.
Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, όταν δηλαδή ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, καθώς στη συγκεκριμένη διαταραχή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κι έτσι είναι πιο πιθανό να αυξηθεί το σωματικό βάρος.
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, δείκτης που θεωρείται «προάγγελος» του διαβήτη τύπου 2.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία είχε διάρκεια 8 έτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 8.500 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 65 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να αξιολογηθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς τους. Η εξέταση επαναλαμβανόταν τακτικά ώστε να διαπιστωθεί εάν και πότε θα εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Στο διάστημα των 8 ετών εκδήλωσαν προ-διαβήτη 1.100 από τους συμμετέχοντες και ακόμη 798 εκδήλωσαν διαβήτη.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά με τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υποθυρεοειδισμός συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 13%. Μάλιστα, όσοι από τους συμμετέχοντες έπασχαν από υποθυρεοειδισμό και είχαν ήδη ελαφρώς ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου (προ-διαβήτη) πριν το ξεκίνημα της μελέτης φάνηκε να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, με το ποσοστό κινδύνου να εκτιμάται στο 40%.
Βάσει των ευρημάτων αυτών, στο μέλλον θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ο προληπτικός έλεγχος και η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Διαβάστε επίσης:
Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’