Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: Γιατί είναι πολύτιμος;
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος χαρούμενης αναμονής για τη γυναίκα και με το σκεπτικό αυτό προσεγγίζεται κατά το δυνατόν και ο προγεννητικός έλεγχος. Με τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες ιατρικές εξετάσεις που θα διασφαλίσουν την υγεία της μητέρας και θα ελέγξουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
Μέχρι πρόσφατα, για τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου, γινόταν ο Έλεγχος Αυχενικής Διαφάνειας Α΄ – Τριμήνου.
Ένα ειδικό υπερηχογράφημα, πολύ αναλυτικό, που πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας, από εξειδικευμένους στην εμβρυομητρική ιατρική γυναικολόγους, σε συνδυασμό με μια εξέταση αίματος, υπολογίζει την πιθανότητα ένα μωρό να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down Στην περίπτωση που μία εγκυμοσύνη κριθεί ότι είναι υψηλού κινδύνου, διενεργείται περαιτέρω έλεγχος με λήψη χοριακών λαχνών (τροφοβλάστης -CVS) ή αμνιοπαρακέντηση, που είναι σχεδόν 100% ακριβείς ως διαγνωστικές μέθοδοι ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλά είναι επεμβατικές διαδικασίες και ενοχοποιούνται για ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό κίνδυνο αποβολής.
Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι σε υψηλό ποσοστό οι γυναίκες είναι πλέον καλά ενημερωμένες για το Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο Tranquility, που αποτελεί μία επανάσταση στην Εμβρυομητρική Ιατρική, και σαφέστατα προτιμούν τις νέες, εξελιγμένες διαγνωστικές μεθόδους, που έχουν μηδενικό ρίσκο και δίνουν απόλυτα σαφείς απαντήσεις για την υγεία του μωρού.
Τι διαφορετικό προσφέρει ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος
«O Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Tranquility ανιχνεύει και αναλύει εμβρυικό DNA στο αίμα της μέλλουσας μαμάς, μετά από μια απλή εξέταση αίματος που πραγματοποιείται από τις 10 εβδομάδες κύησης και έπειτα. Με την ανίχνευση αυτού του DNA, το εργαστήριό μας μπορεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια -μεγαλύτερη από 99,5% για το Σύνδρομο Down- να αξιολογήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών», επισημαίνει η Χαρούλα Μαθιοπούλου BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.
Υπάρχουν τεστ που εξετάζουν περιορισμένο αριθμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλα, όπως το Tranquility, που παρέχουν τη δυνατότητα ενός πιο διευρυμένου ελέγχου, που περιλαμβάνει και μικροελλειπτικά σύνδρομα.
Ένα ακίνδυνο τεστ υψηλής αξιοπιστίας
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι είναι ότι, ο έλεγχος της Αυχενικής Διαφάνειας, αποτελεί ένα πλέον σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της υγιούς ανάπτυξης ενός εμβρύου, όμως, σχετικά με τις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπολογίζει μονάχα έναν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο το μωρό να πάσχει από την ανωμαλία αυτή. Επίσης, η αμνιοπαρακέντηση, ως γνωστό, ενέχει ένα μικρό αλλά πάντα υπολογίσιμο κίνδυνο αποβολής , για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν απόλυτες ιατρικές ενδείξεις. Στα δύο αυτά σημεία πλεονεκτεί απόλυτα το τεστ Tranquility της GENOMA, ο νέος Μη Επεμβατικός Έλεγχος, με τον οποίο με μία απλή αιμοληψία, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε, σε ποσοστό που ξεπερνά το 99,5% για το σύνδρομο Down μία χρωμοσωμική ανωμαλία», επισημαίνει η κα Μαθιοπούλου.
Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες φαίνεται πλέον πως είναι ενήμερες για το Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο και έχουν υποδεχτεί με ανακούφιση και χαρά τη νέα δυνατότητα που τους δίνεται να έχουν -με μηδενικό ρίσκο- σαφή απάντηση για την υγεία του μωρού τους σε ποσοστό που ξεπερνά το 99%. «Πολλές γυναίκες, ενθουσιασμένες από τα υψηλά επίπεδα ανίχνευσης και τις ασφαλείς απαντήσεις του τεστ, σε συνδυασμό με το μηδενικό ρίσκο, παίρνουν την απόφαση να το κάνουν μόνες τους. Για τους ειδικούς όμως της GENOMA το στοίχημα είναι να διενεργείται ο Μη Επεμβατικός, Προγεννητικός Έλεγχος, σύμφωνα με τις ενδείξεις, πάντα σε συνεργασία με τους μαιευτήρες και τους εξειδικευμένους στην εμβρυομητρική ιατρική γιατρούς, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο», καταλήγει η κυρία Μαθιοπούλου.
Διαβάστε ακόμη:
Εξέταση αίματος ανιχνεύει το σύνδρομο Ντάουν με ακρίβεια 99%
Προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου με τη μη επεμβατική μέθοδο cell free DNA