Ακριβέστερος από το Δείκτη Μάζας Σώματος ο δείκτης SBSI
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index - BMI) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αξιολόγηση του βάρους, ώστε να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι λιποβαρές, βρίσκεται μέσα στα όρια του υγιούς βάρους ή είναι παχύσαρκο και κατ’ επέκταση εάν πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο νοσημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω των κιλών του.
Αρκετοί είναι όμως αυτοί που δεν συμφωνούν με τη συστηματική χρήση του ΔΜΣ, υποστηρίζοντας ότι παρέχει μια πολύ επιφανειακή εκτίμηση που δεν αντανακλά τους πραγματικούς κινδύνους που μπορεί να απειλούν την υγεία μας, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν άλλες καθοριστικές παραμέτρους, όπως η κατανομή λίπους στο σώμα.
Για το λόγο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια δημιούργησαν το Δείκτη Σχήματος Σώματος βάσει Σωματικής Επιφάνειας (surface-based body shape index - SBSI). Ο δείκτης υπολογίζεται βάσει της επιφάνειας του σώματος, της κάθετης περιμέτρου του κορμού (όπως υπολογίζεται μετρώντας την επιφάνεια από τους ώμους έως τη βουβωνική χώρα, μπροστά και πίσω - εικόνα), το ύψος και την περίμετρο της μέσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 11.800 άτομα ηλικίας 18 έως 85 ετών ώστε να εξετάσουν κατά πόσο ο δείκτης SBSI μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου θανάτου και σε ποιο βαθμό παρέχει πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις σε σύγκριση με το ΔΜΣ.
Αποδείχθηκε ότι ο SBSI είναι πολύ πιο αξιόπιστος από το ΔΜΣ όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου θανάτου ανεξαρτήτως αιτίας.
Πρόκειται για μία ακόμη μελέτη που καταδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα παρωχημένο εργαλείο που δεν πρέπει να εφαρμόζεται στην κλινική πράξη.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.
Δείτε κι αυτό:
Τι σωματότυπο έχω; Βρες το με ένα κλικ!
Σωματότυπος & διαβήτης τύπου 2: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Άχρηστος ο Δείκτης Μάζας Σώματος, λένε τώρα οι ειδικοί – Δείτε γιατί (εικόνα)