ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στομάχου: Το διατροφικό ντουέτο που μειώνει τον κίνδυνο

Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.

Καρκίνος στομάχου: Το διατροφικό ντουέτο που μειώνει τον κίνδυνο

Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε 76 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο του στομάχου, οι οποίες αφορούσαν σε συνολικό δείγμα 6,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και 33.000 καταγεγραμμένους θανάτους από τη συγκεκριμένη νόσο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το διατροφικό δίδυμο πατάτα-λάχανο αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκών λαχανικών, όπως το λάχανο, το κρεμμύδι και το κουνουπίδι, φάνηκε να συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος λόγω της κατανάλωσης μπύρας, καθαρού αλκοόλ, αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων. Να σημειωθεί πως δεν παρατηρήθηκε αρνητική επίδραση από την κατανάλωση κρασιού.

«Τα φρούτα και τα λευκά λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης C, η οποία φάνηκε να παρέχει αξιοσημείωτη προστατευτική δράση ενάντια στο γαστρικό καρκίνο στο πλαίσιο της ανάλυσής μας», σημειώνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Υπολογίστηκε πως για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων σε ημερήσια βάση ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου μειώνεται κατά 5%. Ο κίνδυνος φάνηκε να μειώνεται κατά επιπλέον 3% (8% συνολικά) για κάθε 50 mg βιταμίνης C που λαμβάνονται μέσω των τροφών –ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο πατάτες. Αντιθέτως, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη παρέχει αναλυτικά και ισχυρά τεκμήρια ότι υπάρχουν στη διατροφή παράγοντες προστατευτικοί αλλά και βλαπτικοί όσον αφορά τον γαστρικό καρκίνο. Τα ευρήματα μπορούν να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία, συγκεκριμένα τις στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο του στομάχου, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές μελέτες και σχετικές κλινικές δοκιμές.

Τέλος, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως οι δυνατότητες ψύξης των τροφίμων και η διαθεσιμότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν υποστεί συντήρηση, μπορούν να συμβάλουν ώστε οι δείκτες γαστρικού καρκίνου στον ανεπτυγμένο κόσμο να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Πότε το έλκος στομάχου μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο
Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει