Έλλειψη ύπνου και ακατάστατα ωράρια: Για ποια σοβαρή ασθένεια προειδοποιούν
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες ή πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τζετ λαγκ, ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου.
Ειδικά η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, έχει βρεθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές κατάθλιψη και έλλειψη βιταμίνης D λόγω ελλιπούς έκθεση στον ήλιο).
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου και τα ακατάστατα ωράρια έχουν ακόμη μία σοβαρή επίπτωση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση του κιρκαδιανού ρυθμού του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απώλειας μνήμης και μάθησης, χαρακτηριστικά της άνοιας.
Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η μείωση των ωρών νυχτερινού ύπνου τα καθιστά πιο ληθαργικά και λιγότερο ικανά να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για να βγουν από έναν λαβύρινθο. Επίσης, είχαν μειωμένα επίπεδα ενός σημαντικού εγκεφαλικού αντιοξειδωτικού, της γλουταθειόνης.
Η γλουταθειόνη συντελεί στην πρόληψη της βλάβης σε καίριες κυτταρικές δομές.
Απ' την άλλη η εργασία σε βάρδιες έχει σχετιστεί με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, περιλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η χρόνια απώλειας ύπνου έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ μια μελέτη έδειξε ότι ο κακός ύπνος επιτρέπει στο β-αμυλοειδές να συσσωρευτεί στον εγκέφαλο και να προκαλέσει βλάβες στη μνήμη και τελικά στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι αμερικανοί ερευνητές προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση νόσου Αλτσχάιμερ και αλλαγών στο βιολογικό ρυθμό του οργανισμού που επηρεάζουν τον ύπνο έκαναν πειράματα με ποντίκια.
Συγκεκριμένα, σε ομάδα γενετικά τροποποιημένων ποντικιών να εκδηλώσουν μια εκδοχή της νόσου Αλτσχάιμερ και σε μια ομάδα φυσιολογικών τρωκτικών, άλλαξαν το πρότυπο ημέρας-ύπνου μειώνοντας τη νύχτα για τρεις ημέρες.
Αυτό προκάλεσε στα πειραματόζωα ένα είδος τζετ λαγκ που μείωσε την δραστηριότητα τους και σε ένα τεστ πλοήγησης σε λαβύρινθο, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια είχαν σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες. Αυτές οι αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στην αλλαγή του προτύπου ημέρας-νύχτας καθώς και στα φυσιολογικά ποντίκια.
Η ανάλυση δειγμάτων ιστού έδειξε ότι το τεχνητό τζετ λαγκ είχε προκαλέσει μείωση στα επίπεδα της γλουταθειόνης στα εγκεφαλικά κύτταρα όλων των ποντικιών.
Αλλά, η μείωση ήταν μεγαλύτερη στα τρωκτικά με νόσο Αλτσχάιμερ και γι' αυτό είχαν κακές επιδόσεις στον λαβύρινθο.
«Η ανεπάρκεια γλουταθειόνης προκαλεί αλλαγές στην αλληλεπίδραση των ηλεκτρονίων στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες το οποίο προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες και απώλεια μνήμης και τελικά νόσο Αλτσχάιμερ» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Χειρότερος ο διακοπτόμενος ύπνος από την έλλειψη ύπνου
Τετραπλάσιες οι πιθανότητες κρυολογήματος για όσους κοιμούνται λίγο