Πότε πρέπει να πάρετε αντιβίωση
Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο όταν το απαιτεί η κατάσταση της υγείας του ατόμου και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και όχι όποτε το κρίνει ο ασθενής.
Η «μη υπεύθυνη» χρήση αντιβιοτικών συνιστά κατά τους γιατρούς κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο του ατόμου που έλαβε τη θεραπεία, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ενδέχεται να προσβληθεί αργότερα από τα ανθεκτικά βακτήρια.
Όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση για λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, καθώς είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με γρήγορο ρυθμό, επειδή η χρήση τους αυξάνει την αντοχή των βακτηρίων.
Η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένα φυσικό γεγονός που προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια των βακτηρίων. Ωστόσο, η ακατάλληλη ή υπερβολική τους χρήση επιταχύνει τη δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων. Όταν εκτεθούν στα αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια καταστρέφονται, ενώ τα ανθεκτικά μπορούν να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.
Οι λοιμωξιολόγοι συμβουλεύουν τα εξής:
-Να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο όταν τα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.
-Να ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του αναφορικά με τον τρόπο λήψης τους, προκειμένου να μπορούν και στο μέλλον να έχουν αποτέλεσμα στον οργανισμό μας.
-Μην φυλάτε τα αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενη χρήση.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί δεν πρέπει να σταματάτε την αντιβίωση στη μέση
Σκωληκοειδίτιδα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο