ΦΑΡΜΑΚO

Πώς λειτουργεί βέλτιστα η αντιβίωση: Τα πιο συχνά λάθη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αντιβιοτικά είναι ισχυρά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Πώς λειτουργεί βέλτιστα η αντιβίωση: Τα πιο συχνά λάθη
Bigstock

Αλλά η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο που τα παίρνετε και τι καταναλώνετε ενώ τα παίρνετε.

Εδώ, θα διερευνήσουμε πώς να κάνετε τα αντιβιοτικά να λειτουργούν καλύτερα, τι πρέπει να αποφεύγετε κατά την λήψη τους και κοινά λάθη που κάνουν συχνά πολλοί.

Πώς να κάνετε τα αντιβιοτικά να λειτουργούν καλύτερα

  1. Ακολουθήστε αυστηρά τις συνταγές: Παίρνετε πάντα αντιβιοτικά ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη της σωστής δόσης στις καθορισμένες ώρες και για ολόκληρη τη συνταγογραφούμενη διάρκεια, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα πριν ολοκληρώσετε την αγωγή.
  2. Συνέπεια στους χρόνους: Η λήψη αντιβιοτικών σε ομοιόμορφα διαστήματα βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου του φαρμάκου στο σώμα σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των βακτηρίων.
  3. Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει το φάρμακο και να αποβάλει τις τοξίνες. Αυτό βοηθά επίσης στην πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι παρενέργεια των αντιβιοτικών.
  4. Ισορροπημένη διατροφή: Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των καλών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία πλήττονται από τα αντιβιοτικά.
Pills-Alcohol

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντιβίωση

  1. Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως στομαχικές διαταραχές, ζάλη και υπνηλία. Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, όταν αναμιγνύονται με αλκοόλ.
  2. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Όταν έρχεται η ώρα να πάρετε την αντιβίωσή σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του φαρμάκου. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα λίγες ώρες πριν ή μετά την λήψη της δόσης σας.
  3. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών. Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να παρεμβαίνουν στα ένζυμα που διασπούν το φάρμακο στο σώμα σας.
  4. Άλλα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιόξινων και των συμπληρωμάτων, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντιβιοτικά, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους ή αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών. Πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Συνήθη λάθη που κάνουν πολλοί, όταν παίρνουν αντιβίωση

  1. Μη ολοκλήρωση της αγωγής: Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να σταματήσετε τα αντιβιοτικά μόλις αισθανθείτε καλύτερα, αντί να ολοκληρώσετε ολόκληρο το συνταγογραφούμενο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση της λοίμωξης και να συμβάλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.
  2. Παράλειψη δόσεων: Η παράλειψη δόσεων ή η μη λήψη του φαρμάκου σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού και να επιτρέψει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε αντίσταση.
  3. Αυτο-συνταγογράφηση: Η λήψη αντιβιοτικών που “περίσσεψαν από άλλη φορά” ή η χρήση της συνταγής κάποιου άλλου ασθενούς μπορεί να είναι επικίνδυνη και αναποτελεσματική. Διαφορετικές λοιμώξεις απαιτούν διαφορετικά αντιβιοτικά και η λανθασμένη χρήση μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά και στην αναποτελεσματική θεραπεία.
  4. Υποβάθμιση των παρενεργειών: Μερικοί μπορεί να αγνοήσουν τυχόν παρενέργειες ή να υποθέσουν ότι πρέπει να τις υπομένουν/ανέχονται. Πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας σχετικά με τυχόν παρενέργειες, καθώς μπορεί να υπάρχουν τρόποι να τις διαχειριστείτε ή να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας.

Συμπέρασμα

Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πιστά τη σχετική συνταγή, να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγετε ουσίες που παρεμβαίνουν στη φαρμακευτική αγωγή.

Κατανοώντας τα κοινά λάθη και αποφεύγοντάς τα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η αντιβιοτική θεραπεία είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να συμβάλετε στον παγκόσμιο αγώνα κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Πηγές: nhs.uk, samhealth.org, health.state.mn.us, atriumhealth.org, stlukeshealth.org