Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δείτε πώς θα προστατεύσετε τη δική σας
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου και είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια δράση μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για τη φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς αφιερώνεται στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την υγεία της καρδιάς μας. Κάνοντας σωστές επιλογές εκεί που ζούμε και εργαζόμαστε, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και να κάνουμε τον πλανήτη πιο φιλικό προς την καρδιά μας.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κοστίζουν σε ετήσια βάση 17,3 εκατομμύρια ζωές και εκτιμάται ότι έως το 2030 ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα 23 εκατομμύρια.
Ωστόσο, χιλιάδες περιστατικά μπορούν να προληφθούν εάν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.
Δείτε μερικά απλά μέτρα που πρέπει να λάβετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας όπου κι αν βρίσκεστε.
Στο σπίτι
- Προμηθευτείτε υγιεινές τροφές: Περιορίστε ή διακόψτε εντελώς την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων (μεγάλες ποσότητες ζάχαρη, λιπαρών και αλατιού), εντάξτε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματά σας και αντικαταστήστε τα γλυκά με υγιεινά σνακ, ετοιμάστε υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά.
- Μην κάθεστε πολύ: Αφήστε την τηλεόραση και οργανώστε με τους φίλους ή την οικογένεια δραστηριότητες εκτός σπιτιού (ποδηλασία, ορειβασία, παιχνίδι στον κήπο).
Στη δουλειά
- Ενσωματώστε τη σωματική άσκηση στην εργασιακή ρουτίνα: Αποφύγετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και προτιμήστε το ποδήλατο, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κινηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο εντός ή εκτός γραφείου τις ώρες που εργάζεστε (π.χ. όταν μιλάτε στο τηλέφωνο).
- Προσέχετε τι τρώτε: Αποφύγετε τα έτοιμα σνακ και γεύματα, προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τις σαλάτες.
- Αντιμετωπίστε το στρες: Επωφεληθείτε από το μεσημεριανό διάλειμμα τρώγοντας έξω ή κάνοντας μια βόλτα.
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εάν και εσείς κινδυνεύετε από καρδιοπάθεια. Επισκεφθείτε ειδικό ώστε να μετρήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τη χοληστερίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Γνωρίζοντας εάν κινδυνεύετε, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα εξειδικευμένο πλάνο δράσης για να προστατεύσετε την υγεία σας και να επιλέξετε, με τη βοήθεια του γιατρού, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Διαβάστε επίσης:
Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Τεστ: Δείτε πόσων ετών είναι η καρδιά σας!
Οι τροφές που «σκοτώνουν» την καρδιά σας