ΥΓΕΙΑ

Η Θεσσαλονίκη Κέντρο διάδοσης γνώσης και νέων τεχνικών, για επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς

Διεθνές κέντρο μεταφοράς και διάδοσης γνώσης των νέων τεχνικών στις επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς, γίνεται η Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια του 5ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς από 22-27 Ιουνίου.

Η Θεσσαλονίκη Κέντρο διάδοσης γνώσης και νέων τεχνικών, για επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς

Οφθαλμίατροι από 20 χώρες- το Ιράν, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Αίγυπτο, το Ντουμπάι, το Βέλγιο, την Τυνησία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Μεγάλη Βρετανία- έρχονται στη Θεσσαλονίκη απο 22 - 27 Ιουνίου 2015 με σκοπό να διδαχθούν από κορυφαίους Έλληνες και ξένους της οφθαλμιατρικής επιστήμης νεότερες τεχνικές διάγνωσης και οφθαλμοχειρουργικής θεραπείας παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδος με τη χρήση ηλεκτρονικών προσομοιωτών και σε τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπια και μηχανήματα βιτρεκτομής, σε 20 ολοκληρωμένα χειρουργικά τραπέζια.

Θα προσομοιωθούν οι εξελιγμένες τεχνικές λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται τα τελευταία 12 χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο διοργανωτής κ. Αθανάσιος Νικολακόπουλος, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε τον θεσμό, πλέον, για την πόλη πριν από πέντε χρόνια, με σκοπό τη μετάδοση των ιδιαίτερα εξειδικευμένων ατραυματικών και χωρίς ράμματα μικροχειρουργικών τεχνικών, ώστε ασθενείς με παθήσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, παθήσεων της ωχράς κηλίδος και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, να μη χρειάζονται νοσηλεία μετά την επέμβαση και να έχουν γρήγορη αποκατάσταση.

Η ιδιαίτερη δυσκολία της μεταφοράς τεχνογνωσίας στο εξωτερικό, είναι η εξειδίκευση και προβολή των εξελίξεων, ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον των ξένων Οφθαλμίατρων να επιλέξουν την Ελλάδα ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες και να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για μια εβδομάδα προκειμένου να εκπαιδευθούν, αντιστρέφοντας το συνηθισμένο δρόμο των Ελλήνων που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διατήρηση με αυξανόμενους ρυθμούς της προσέλευσης για 5 χρόνια μέχρι τώρα χωρίς καμία βοήθεια από τους θεσμούς.

«Η Θεσσαλονίκη είναι το ιδανικό μέρος για την εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων. Αποτελεί διεθνές κέντρο εκμάθησης και πρωτεύουσα της Ελλάδας για τις νέες τεχνικές στον αμφιβληστροειδή, καθώς η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Αντί να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, καλούμε τους ξένους στην Ελλάδα για να τους διδάξουμε εμείς», τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος.

Το Σχολείο, που διεξάγεται στην αγγλική γλώσσα με τη συνδιοργάνωση των διεθνούς φήμης καθηγητών από το Μιλάνο, Francesco Bandello και την Ελβετία, Λεωνίδα Ζωγράφο, φέτος για πρώτη φορά απευθύνεται και στους Έλληνες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν τις ημέρες που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Οι ξένοι καλεσμένοι ομιλητές οφθαλμίατροι έρχονται από την Αμερική, τη Γενεύη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, μεταφέροντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, «Το συνέδριο έχει μπει στο curriculum των διεθνών μετεκπαιδευτικών οφθαλμοχειρουργικής, προσελκύοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερους εκπαιδευόμενους, ενώ ο ρόλος του 5ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αμφιβληστροειδούς είναι διττός. Η εκπαίδευση και η γνωριμία με την πόλη μας. Εκατό εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι οφθαλμίατροι, γνωρίζουν την όμορφη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της και αντίστοιχα τη διαφημίζουν στις δικές τους χώρες».

Διαβάστε ακόμη:

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς: Έγκριση για 5 οφθαλμικές ενδείξεις σε σκεύασμα

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα... μάτια

Δημιούργησαν αμφιβληστροειδή από βλαστοκύτταρα