ΥΓΕΙΑ

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, επειδή, όταν έχουν την έντονη ανάγκη να ουρήσουν, ή όταν βήχουν, ή όταν ασκούνται έντονα, παρατηρούν ότι λόγω μερικής ακράτειας ούρων δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν μέχρι την τουαλέτα και να ουρήσουν κανονικά.

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων

Η διαρροή ούρων από την κύστη είναι μια ενοχλητική κατάσταση, αλλά όχι τόσο σπάνια όσο, ίσως, πιστεύετε. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 4 στις 10 γυναίκες ταλαιπωρούνται από αυτή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι χαμηλότερο.

Η πιο κοινή αιτία της ακράτειας των ούρων είναι η υπερδραστήρια κύστη. Αυτό σημαίνει όταν η κύστη ξεκινάει τις συσπάσεις για την αποβολή των ούρων, ενώ ακόμα γεμίζει και χωρίς την βούληση του ατόμου.

Μια άλλη κύρια αιτία είναι η ακράτεια λόγω στρες, όπου ο μηχανισμός κλεισίματος στην έξοδο της κύστης δεν συγκρατεί τα ούρα με αρκετή αντίσταση. Έτσι, όταν το άτομο κάνει δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως ο βήχας ή το σήκωμα κάποιου βάρους, τότε παρατηρείται διαρροή ούρων από την κύστη.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, που συνήθως ονομάζονται ασκήσεις Kegel, μπορούν να σας βοηθήσουν και με τις δύο αυτές αιτίες, καθώς και σε περίπτωση που η ακράτεια σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Οι ασκήσεις αυτές ενισχύουν τους μυς της περιοχής κάτι που θα σας βοηθήσει να συγκρατείτε καλύτερα τα ούρα σας. Οι ίδιες ασκήσεις ενισχύουν επίσης τους μυς του σφιγκτήρα.

Ένας δεύτερος τρόπος για να εξασκήσετε τους μυς σε εκείνο το σημείο, είναι να προσπαθείτε να διακόψετε την ούρηση, αφότου ξεκινήσετε να ουρείτε, όταν βρίσκεστε στην τουαλέτα.

Από τη στιγμή που μετά από μερικές ασκήσεις, θα καταφέρετε να αισθανθείτε ποιοι ακριβώς μυς είναι εκείνοι που πρέπει να εξασκείτε, τότε είναι καλό να κάνετε τακτικές ασκήσεις των 10-15 επαναλήψεων κάθε φορά, περίπου πέντε φορές την ημέρα.

Τέλος, αν το πρόβλημα δεν περιορίζεται με αυτές τις ασκήσεις, είναι καλό να προγραμματίζετε από μόνοι σας πιο τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα και να ενημερώσετε τον γιατρό σας που θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αλλάζει το σώμα μετά τα 50

Ακράτεια μετά τη γέννα: Πόσο κρατάει;

Ήρθε το video game που γυμνάζει τον κόλπο!

Ακράτεια ούρων: Ποιες παθήσεις την προκαλούν;