Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις του άγχους στη γυναικεία καρδιά
Μετά από μια καρδιακή προσβολή, είναι λιγότερο πιθανό για τις γυναίκες να βρεθούν στην αποκατάσταση από ό, τι οι άνδρες, όπου μαθαίνουν να χειρίζονται στρεσογόνες καταστάσεις.
Μετά από πολλά χρόνια έχουν αποδειχτεί οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το άγχος στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Θα ήταν ακόμα ένας από τους κύριους παράγοντες για τους υποψήφιους που κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή, μετά από το κάπνισμα και την χοληστερίνη. Φυσικά οι αντιδράσεις των ειδικών δεν είναι ίδιες σε κάθε πρόβλημα. Είναι πιθανό ακόμα οι επιπτώσεις του στρες να διαφέρουν ανάλογα και με το φύλλο.
Ο καθηγητής Claire Mounier-Vehier, αντιπρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας καρδιολόγων, δηλώνει ότι πρέπει να δράσουν έξυπνα και να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το άγχος για μια γυναίκα. Γι' αυτό μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο οι γυναίκες πάνε δύο φορές πιο συχνά στην αποκατάσταση σε σχέση με τους άντρες, εκεί τους μαθαίνουμε πως να διαχειρίζονται το άγχος τους.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal of American College of Cardiology ενισχύει την θεωρία αυτή. Ο καθηγητής Zainab Samad, από το πανεπιστήμιο Duke των Ηνωμένων Πολιτειών, διεξήγαγε ένα πείραμα στο οποίο χρειάστηκε να παρακολουθήσει 56 γυναίκες και 254 άνδρες, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα 310 άτομα έπρεπε να ολοκληρώσουν τρεις στρεσογόνες διαδικασίες: ένα τεστ αριθμητικής, ένα τεστ ζωγραφικής σε καθρέφτη και μια τηλεφωνική συνομιλία με ένα θυμωμένο άτομο. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε ένα τεστ τρεξίματος σε διάδρομο. Κατά την διάρκεια του τρεξίματος, αλλά και μετά, κατά την διάρκεια της ξεκούρασής τους, αναλύθηκαν η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση ακόμα και δείγματα αίματος με σκοπό να αξιολογήσουν την αντίδραση του οργανισμού τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που αγχώνονται είναι πιο επιρρεπείς στην μυοκαρδιακή ισχαιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον μυϊκό ιστό. Ακόμα, οι γυναίκες είχαν σημαντική αύξηση στην συσσώρευση των αιμοπεταλίων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους στο αίμα. Τέλος το άγχος τους δημιουργεί περισσότερα άσχημα συναισθήματα.
Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες καθώς τους προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αστάθεια του καρδιακού ρυθμού.