ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία μας!

Μία ουσία που περιέχεται στη ρίγανη και ονομάζεται καρβακρόληέχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τον  ιόπου κατ’ εξοχήν ευθύνεται για τις χειμερινές «ιώσεις στο στομάχι»
Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία μας!

Μία ουσία που περιέχεται στη ρίγανη και ονομάζεται καρβακρόληέχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τον ιόπου κατ’ εξοχήν ευθύνεται για τις χειμερινές «ιώσεις στο στομάχι», όπως προέκυψεαπό τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο τηςΑριζόνα και δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας» (JAM).

Συγκεκριμένα, η ουσία αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά τοννοροϊό, ο οποίος αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδαςσε μικρούς και μεγάλους, καταστρέφοντας το εξωτερικό πρωτεϊνικό περίβλημά του,με αποτέλεσμα να καθίσταται ευάλωτος στα απολυμαντικά.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ενημερωτικό δελτίο του, ονοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ή ακόμα και με τα σταγονίδια απότον βήχα ή το φτάρνισμα, αλλά συνήθως μεταδίδεται από τα μολυσμένα τρόφιμα καιτο νερό.

Έχει επίσης την ικανότητα να επιβιώνει σε άψυχες επιφάνειεςέως και 3 εβδομάδες, ενώ απαιτείται πολύ μικρός αριθμός ιών (10-100 ιϊκάσωματίδια) για να αρρωστήσει κάποιος. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ηκαλή απολύμανση των επιφανειών και το καλό πλύσιμο των χεριών.

Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί από νοροϊό, συνήθως αρρωσταίνειμέσα σε 24-48 ώρες, εκδηλώνοντας ναυτία, εμέτους, διάρροια (χωρίς αίμα),κακουχία, πόνους στους μυς (μυαλγία) και στην κοιλιά, και πυρετό.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά και διαρκούν από12-60 ώρες, ενώ το περίπου 10% των ασθενών χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση,στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή σε νοσοκομείο.