ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής

Η ανθυγιενή διατροφή  παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής

Η ανθυγιενή διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατάπλάκας.

Διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχέςυψηλού κινδύνου, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, σχετικά με την επίδραση τωνδιατροφικών παραγόντων στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συσχέτισανθετικά την υψηλή κατανάλωση, ζωικού λίπους, κρέατος, αλλαντικών, γλυκών,πλήρους μη παστεριωμένου γάλακτος, με την εκμυελίνωση και φυσικά με τον κίνδυνοεμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι οι δίαιτεςπλούσιες σε κορεσμένο λίπος, προκαλούν διαταραχες στη σύνθεση της μυελίνης.

Το ζωικό λίπος μπορεί να προάγει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων,δημιουργώντας περιαγγειακές πλάκες.

Επιπλέον, μεταβολές στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνηςενδέχεται να συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ιογενούς λοίμωξης, μεεπακόλουθο τη δευτεροπαθή απομυελίνωση.