Πόσο κακό κάνει ο υπολογιστής στα μάτια;
Όταν κοιτάζουμετην οθόνη του υπολογιστή για ατελείωτες ώρες μέσα στην ημέρα, τα μάτιαξηραίνονται και ερεθίζονται. Πολλές φορές η όραση θολώνει και έχουμε πονοκέφαλοαπό το έντονο φως.
Όταν κοιτάζουμετην οθόνη του υπολογιστή για ατελείωτες ώρες μέσα στην ημέρα, τα μάτιαξηραίνονται και ερεθίζονται. Πολλές φορές η όραση θολώνει και έχουμε πονοκέφαλοαπό το έντονο φως.
Οι ειδικοί υποστηρίζουνπως ο υπολογιστής πράγματι κάνει κακό στα μάτια, όμως υπάρχουν τρόπου νααντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο.
Μελέτες δείχνουνότι το 50-90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστή στη δουλειά τους αντιμετωπίζουνσυμπτώματα στα μάτια.
Οι οφθαλμίατροιτονίζουν ότι τα προβλήματα εμφανίζονται όταν κοιτάζουμε την οθόνη για ώρεςχωρίς να κάνουμε διαλείμματα. Το πρόβλημα είναι τόσο κοινό που έχει και ιατρικήονομασία: πρόκειται για το Σύνδρομο Όρασης Υπολογιστή (CVS).
Ανοιγοκλείνουμετα μάτια μας περίπου 18 φορές το λεπτό ώστε το μάτι να ανανεωθεί με φυσικότρόπο. Ο ρυθμός αυτός μειώνεται σημαντικά όταν βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνητου υπολογιστή, με αποτέλεσμα τα μάτια να καίνε, να ξηραίνονται, να κοκκινίζουνκαι να ερεθίζονται. Το πρόβλημα εντείνεται όταν η οθόνη βρίσκεται πολύ κοντάστα μάτια, κάτι που συμβαίνει συχνά με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώςτα μάτια κουράζονται περισσότερο να εστιάσουν στα γράμματα.
Υπάρχουν αρκετοίτρόποι να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τα προβλήματα σταμάτια. Οι ειδικοί προτείνουν σαν πρώτο βήμα να τοποθετούμε την οθόνη λίγοχαμηλότερα. Η κορυφή της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με ταμάτια, όπως είναι η φυσιολογική οπτική γωνία όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή μιαεφημερίδα.
Επίσης, δενπρέπει η οθόνη να αντανακλά το φως ή τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω μας.Ακόμη, πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα, καθώς τα μάτια μας δεν είναι συνηθισμένασε τέτοιου είδους κούραση.
Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλαγές, μπορούμε ναπεριορίσουμε σημαντικά τις βλάβες στα μάτια και να βελτιώσουμε γενικότερα τηνυγεία μας.