Διαβήτης & Άσκηση: Αποφύγετε τον πόνο, βελτιώστε την ισορροπία
Η συστηματικήάσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη στον έλεγχο του πόνου και τηςπεριφερικής νευροπάθειας. Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα που κάνουν διάδρομο 4φορές την εβδομάδα για μία ώρα επιβραδύνουν την εξέλιξη της βλάβης του νευρικούσυστήματος.
Η σωματική άσκησηπρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ασθενών με διαβήτη. Οκατάλληλος τύπος άσκησης επιλέγεται με βάση τις οδηγίες του γιατρού.
Η κολύμβηση και ηαεροβική στο νερό αποτελούν ήπιας μορφής άσκηση. Το νερό παρέχει υποστήριξη στοσώμα, ασκώντας λιγότερη πίεση στα πόδια. Η γιόγκα είναι επίσης μια πολύ καλήεπιλογή, καθώς οι κινήσεις βοηθούν στην ισορροπία και τη χαλάρωση.
Η γυμναστικήαποτελεί πρόκληση για πολλούς ασθενείς. Ξεκινάμε αργά, προσθέτοντας σταδιακά 5λεπτά κάθε μέρα στο χρόνο άσκησης. Ο στόχος είναι ένα πρόγραμμα 30 λεπτών, 4 ημέρες την εβδομάδα. Εάν υπάρχει νευρολογικήβλάβη και αυξημένος κίνδυνος πτώσης, ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει μεασκήσεις ισορροπίας.
Μπορούμε ναεξασκήσουμε την ισορροπία μας κάνοντας βαθιά καθίσματα σε μια πολυθρόνα. Στην αρχήμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια για υποστήριξη, μέχρι να εξασκηθούμε. Η στήριξηστο ένα πόδι βοηθά επίσης στην καλύτερη ισορροπία. Ξεκινάμε σηκώνοντας το έναπόδι για 30 δευτερόλεπτα και σιγά-σιγά αυξάνουμε το χρόνο.
Όταν η ισορροπίαπαρουσιάσει βελτίωση, μπορούμε να εντάξουμε περισσότερες ασκήσεις στο καθημερινόμας πρόγραμμα.
Η σωματική άσκησηαπαιτεί σωστό… εξοπλισμό. Θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα παπούτσιαπροκειμένου να αποφύγουμε τους τραυματισμούς, ενώ θα πρέπει να έχουμε πάνταμαζί μας ένα σνακ, σε περίπτωση κρίσης υπογλυκαιμίας.
Πριν και μετά τηνάσκηση, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα. Με τον τρόπο αυτόθα διαπιστωθεί ποια είναι η επίδραση της άσκησης στη νόσο.
Μπορούμε ναδοκιμάσουμε διάφορα είδη άσκησης μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει.