ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποιο αντικαταθλιπτικό είναι το πιο δύσκολο να διακοπεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται ευρέως για τη διαχείριση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης.

Ποιο αντικαταθλιπτικό είναι το πιο δύσκολο να διακοπεί
Bigstock

Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους, της διαδικασίας διακοπής τους και των διαθέσιμων φυσικών εναλλακτικών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τον μηχανισμό των αντικαταθλιπτικών, τη διάρκεια των συμπτωμάτων στέρησης, τις προκλήσεις της διακοπής, τις βιταμίνες που μπορεί να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της στέρησης και την αποτελεσματικότητα των φυσικών αντικαταθλιπτικών.

Πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά δρουν αλλάζοντας την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Οι πιο συχνά συνταγογραφούμενοι τύποι αντικαταθλιπτικών είναι:

  • εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)
  • αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs) και
  • τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs)

Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν κυρίως τα επίπεδα σεροτονίνης ή/και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, στην μείωση του άγχους και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα απόσυρσης από τα αντικαταθλιπτικά

Τα συμπτώματα στέρησης (σύνδρομο διακοπής αντικαταθλιπτικών) μπορεί να ποικίλλουν σε διάρκεια ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του αντικαταθλιπτικού, της δοσολογίας και της διάρκειας λήψης του φαρμάκου.

Γενικά, τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ημέρες από τη διακοπή του φαρμάκου και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Για μερικούς, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν έως και τρεις μήνες, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό. Η σοβαρότητα και η διάρκεια μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το πόσο απότομα διακόπτεται το φάρμακο.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο αντικαταθλιπτικό να διακοπεί

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι πιο δύσκολο να διακοπούν λόγω των ειδικών φαρμακολογικών ιδιοτήτων τους.

Για παράδειγμα, η παροξετίνη (ένας SSRI) και η βενλαφαξίνη (ένας SNRI) είναι γνωστό ότι έχουν πιο δύσκολα συμπτώματα στέρησης λόγω της μικρότερης ημιζωής τους και των ισχυρών επιδράσεών τους στα επίπεδα νευροδιαβιβαστών. Η ταχεία μείωση της παρουσίας του φαρμάκου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα συμπτώματα στέρησης, καθιστώντας δυσκολότερο να εξαφανιστούν αυτά τα φάρμακα από τον οργανισμό.

Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην απόσυρση από τα αντικαταθλιπτικά

Ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης των αντικαταθλιπτικών, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα οι Β6 και Β12, παίζουν κρίσιμους ρόλους στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στη σταθεροποίηση της διάθεσης κατά την απόσυρση.
  • Επιπλέον, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως το άγχος, η ανησυχία και η αϋπνία.

Ποια είναι τα ασφαλέστερα φυσικά αντικαταθλιπτικά; Είναι αποτελεσματικά;

Τα φυσικά αντικαταθλιπτικά, όπως το βαλσαμόχορτο (St. John's Wort), τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η SAM-e (S-αδενοσυλμεθειονίνη), έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Το βαλσαμόχορτο είναι ιδιαίτερα καλά μελετημένο και έχει βρεθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένους SSRI για την ήπια κατάθλιψη. Ωστόσο, οι φυσικές θεραπείες δεν είναι χωρίς κινδύνους και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να έχουν παρενέργειες.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ψυχίατρο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φυσικό αντικαταθλιπτικό, ειδικά εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή σας.

Σύνοψη

Τα αντικαταθλιπτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της κατάθλιψης, αλλά η κατανόηση της επίδρασής τους, ιδιαίτερα κατά τη διακοπή, είναι ζωτικής σημασίας. Αν και ορισμένες βιταμίνες και φυσικές θεραπείες μπορεί να υποστηρίξουν τη διαδικασία στέρησης και να παρέχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, αυτές θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή και υπό ιατρική επίβλεψη.

Πάντα να συμβουλεύεστε ψυχίατρο πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεραπευτικό σας σχήμα!

Πηγές: nhs.uk, mayoclinic.org, webmd.com, psychcentral.com, mayoclinic.org