ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Η ανακουφιστική επίδραση της κλασικής μουσικής

Σινάνη Αικατερίνη

Μπορεί η ακρόαση κλασικής μουσική να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα;

 

Κατάθλιψη: Η ανακουφιστική επίδραση της κλασικής μουσικής

Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μουσική ανεβάζει τη διάθεση του ατόμου βελτιώνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται τόσο με τον ήχο όσο και με την ευχαρίστηση.

Πώς γίνεται αυτό; Η μουσική συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα μεταξύ του ακουστικού φλοιού, ο οποίος επεξεργάζεται τον ήχο, και του κυκλώματος ανταμοιβής που επεξεργάζεται τις συναισθηματικές πληροφορίες.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέει δύο περιοχές του πρόσθιου εγκεφάλου, του BNST (διάμεσου πυρήνα της τελικής ταινίας του οπτικού θαλάμου) και του επικλινή πυρήνα, γνωστός και ως πυρήνας επικλινής του διαφανούς διαφράγματος (NAc).

Σε μια ομάδα 13 ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη εμφυτεύτηκαν ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου προκειμένου να προκληθεί εν τω βάθη εγκεφαλική διέγερση.

«Το κύκλωμα BNST-NAc, που μερικές φορές αναφέρεται ως μέρος της "εκτεταμένης αμυγδαλής", υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ αυτού του κυκλώματος και της αμυγδαλής, μιας κεντρικής δομής στην επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Bomin Sun, διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong.

Στη μελέτη, οι ασθενείς άκουσαν το τρίτο μέρος της 7ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, «που αντιπροσωπεύει τη χαρά και τον ενθουσιασμό», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι σαρώσεις με ηλεκτρόδια αποκάλυψαν ότι η μουσική ενίσχυσε τη ροή των εγκεφαλικών κυμάτων μέσω αυτού του κυκλώματος.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η ελαφρά μεταβολή της μουσικής θα μπορούσε να βελτιώσει την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτήν.

Για παράδειγμα, η εισαγωγή θορύβου θήτα χαμηλής συχνότητας στη μουσική αύξησε την απόλαυση των ασθενών.

Υπάρχουν πέντε κύριες συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων: Βήτα, Άλφα, Θήτα, Δέλτα και Γάμα.

Ο εγκέφαλος παράγει σταθερά κύματα σε όλες τις συχνότητες. Οτιδήποτε κάνουμε ρυθμίζεται από τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Όταν μιλάμε με άλλους για παράδειγμα, το μυαλό μας λειτουργεί στα κύματα Βήτα.

Τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα συνδέονται με το στάδιο ελαφρύ ύπνου και μπορούν να προκαλέσουν ένα αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό που προκαλεί ο διαλογισμός.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν την αλληλεπίδραση της μουσικής και των βαθιών δομών του εγκεφάλου. Θέλουν επίσης να εισαγάγουν και άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών εικόνων.

«Συνεργαζόμενοι με κλινικούς γιατρούς, μουσικοθεραπευτές, επιστήμονες πληροφορικής και μηχανικούς, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε μια σειρά από ψηφιακά προϊόντα υγείας βασισμένα στη μουσικοθεραπεία, όπως εφαρμογές για smartphone και φορητές συσκευές», δήλωσε ο Sun.

«Αυτά τα προϊόντα θα ενσωματώνουν εξατομικευμένες μουσικές συστάσεις, παρακολούθηση και ανατροφοδότηση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο και πολυαισθητηριακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για να παρέχουν βολικά και αποτελεσματικά εργαλεία αυτοβοήθειας για τη διαχείριση των συναισθημάτων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων στην καθημερινότητα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Reports.