ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Φόβος v/s αμφιβολία: Τι προκαλεί περισσότερο στρες

Έχουμε περισσότερο στρες όταν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί ή όταν ξέρουμε, ακόμη και αν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο;

Φόβος v/s αμφιβολία: Τι προκαλεί περισσότερο στρες

Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν οι ερευνητές του University College London βάζοντας μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, όπου αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαντέψουν κάτω από ποιους βράχους κρύβονταν φίδια. Όταν αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κάτω, δέχονταν ένα μικρό ηλεκτρικό τσίμπημα.

Σταδιακά οι συμμετέχοντες έμαθαν να αναγνωρίζουν τους ύποπτους βράχους, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι οι ερευνητές τους άλλαζαν για να επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο στεσαρισμένοι όταν δεν γνώριζαν αν θα υποστούν το ηλεκτρικό σοκ, παρά όταν ήταν βέβαιο ότι θα το πάθουν. Το στρες των συμμετεχόντων οφειλόταν όχι μόνο στο αν θα υποστούν σοκ, αλλά και στο πόσο αβέβαιοι ήταν για το αν θα τα υποστούν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου, καθώς και ότι συνδέονται με συμπεριφορές που δίνουν στον άνθρωπο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, αυξάνοντάς την επαγρύπνησή του μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το υπερβολικό στρες οδηγεί σε άνοια

Ο τρόπος που περπατάτε αποκαλύπτει αν έχετε άγχος