Η γυμναστική προστατεύει από την κατάθλιψη
Η σωματική άσκηση αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ανέκαθεν πως το στρες, ακόμη και σε ήπιο βαθμό, μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Παράλληλα, δεκάδες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η συστηματική γυμναστική ενισχύει τις άμυνές μας ενάντια στην ψυχική νόσο.
Παρέμενε, ωστόσο, άγνωστο ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός που παρέχει την προστατευτική αυτή δράση.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης προσέγγισαν τη σχέση άσκησης και κατάθλιψης σε ποντίκια από μια νέα σκοπιά. Φυσικά, ο ορισμός της κατάθλιψης στα ποντίκια διαφέρει ελαφρώς απ' ότι στους ανθρώπους, ωστόσο συγκεκριμένες συμπεριφορές των πειραματόζωων αναγνωρίζονται ως τυπικές της ψυχικής νόσου (π.χ. όταν τα ποντίκια χάνουν αδικαιολόγητα βάρος ή αποφεύγουν τη ζάχαρη). Σε ένα πείραμα διάρκειας πέντε εβδομάδων, τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε συνθήκες ήπιου στρες και άρχισαν να εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η άσκηση προστατεύει από αυτές τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στα ποντίκια.
Παλαιότερες μελέτες είχαν καταδείξει ότι η γυμναστική συμβάλλει στην παραγωγή ενός ενζύμου από τους μύες (PGC-1alpha1). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου αμβλύνουν την επίδραση του στρες, ώστε να μην εξελιχθεί σε κατάθλιψη. Το ένζυμο δεν επιδρά απευθείας στα κύτταρα, αλλά ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια ώστε αυτά να παράγουν πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε βιολογικές διεργασίες στο σώμα.
Το ένζυμο φάνηκε να εμποδίζει την επίδραση μιας ουσίας που παράγεται στον οργανισμό όταν αντιμετωπίζουμε στρες (κυνουρενίνη), η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να συμβάλλει στην εκδήλωση της κατάθλιψης.
Προκειμένου να επαληθευτούν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ενήλικων εθελοντών να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής τριών εβδομάδων. Η επακόλουθη βιοψία στους μύες των εθελοντών έδειξε ότι τα επίπεδα του PGC-1alpha1 ήταν αυξημένα στα μυϊκά κύτταρα.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο η γυμναστική μπορεί να επιφέρει αντίστοιχη ευεργετική επίδραση για την ψυχική υγεία ακόμη και μετά την εκδήλωση της κατάθλιψης.