Έρευνα σοκ: Προτιμούν το... ηλεκτροσόκ από τη μοναξιά
Μία νέα ψυχολογική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science» αποκαλύπτει πότε οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να υποβληθούν σε ένα... επώδυνο ηλεκτροσόκ.
Ο κοινωνικός ψυχολόγος Τίμοθι Ουίλσον στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ δηλώνει ότι ξεκίνησε τη μελέτη, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι θα απολάμβαναν την παρέα του εαυτού τους.
Ωστόσο, τα ευρήματα τον διέψευσαν, καθώς πολλοί άνθρωποι, ειδικά άνδρες, αποδείχθηκε ότι προτιμούν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε ένα επώδυνο ηλεκτροσόκ παρά να μείνουν άπραγοι σε ένα δωμάτιο για 15 λεπτά.
Στα πρώτα από τα 11 πειράματα της μελέτης, ο Ουίλσον και οι συνεργάτες του ζήτησαν από φοιτητές να παραδώσουν το κινητό τηλέφωνο, τα χαρτιά και τα στυλό που είχαν πάνω τους και να περάσουν έξι έως 15 λεπτά σε ένα δωμάτιο με ελάχιστα έπιπλα. Μπορούσαν είτε να σκεφτούν ένα θέμα της επιλογής τους είτε να επιλέξουν ένα θέμα από μια λίστα. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, περίπου οι μισοί από τους 409 εθελοντές δήλωσαν ότι δεν απόλαυσαν την εμπειρία.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν στους φοιτητές άλλη μια ευκαιρία να κάνουν παρέα τον εαυτό τους, οπότε επανέλαβαν το πείραμα δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να λάβουν μέρος από το σπίτι. Τα αποτελέσματα όμως δεν άλλαξαν, και το ένα τρίτο των εθελοντών παραδέχτηκε αργότερα ότι έκανε ζαβολιά και δεν ακολούθησε πιστά τις οδηγίες.
Το πιο δραματικό αποτέλεσμα ήρθε όταν οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε ένα αρκετά επώδυνο ηλεκτροσόκ -τόσο επώδυνο ώστε τρεις στους τέσσερις δήλωναν ότι θα πλήρωναν για να το αποφύγουν στο μέλλον. Κι όμως, όταν κλήθηκαν να μείνουν μόνοι στο δωμάτιο, πολλοί πάτησαν το κουμπί της ηλεκτροπληξίας, ενώ οι άνδρες φάνηκαν λιγότερο πρόθυμοι να χαθούν στις σκέψεις τους.
«Τα ευρήματα δείχνουν να οφείλονται σε έναν συνδυασμό ανίας και αδυναμίας ελέγχου των σκέψεών μας. Νομίζω ότι το μυαλό μας είναι φτιαγμένο να ασχολείται με τον κόσμο. Όταν δεν του δίνουμε κάτι να εστιαστεί είναι δύσκολο να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», αναφέρει, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα ο δρ Ουίλσον.