ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με σοβαρή κατάθλιψη το 12,3% των Ελλήνων!

Δώδεκα στους 100 Έλληνες έχουν σοβαρή κατάθλιψη και ανάγκηάμεσης θεραπείας, σύμφωνα με τα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας τουΕρευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Με σοβαρή κατάθλιψη το 12,3% των Ελλήνων!

Δώδεκα στους 100 Έλληνες έχουν σοβαρή κατάθλιψη και ανάγκηάμεσης θεραπείας, σύμφωνα με τα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας τουΕρευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).


Το ποσοστό της συχνότητας της κατάθλιψης και τωνκαταθλιπτικών επεισοδίων αυξήθηκε στη χώρα μας το 2012 κατά 50% σε σχέση με το2011, με βάση την έρευνα του ΕΠΙΨΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία δεινεργήθηκε μετη μέθοδο της δομημένης κλινικής συνέντευξης, μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης από τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμαπληθυσμού τον Μάιο του 2013, η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης,εκείνης δηλαδή της κλινικής οντότητας που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται γιατο 2013 σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότικατά το μήνα που προηγήθηκε της έρευνας περίπου 12 στους 100 κατοίκους τηςχώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011 (8,2%), τοποσοστό του 2013 (12,3%) παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 50%, υποδεικνύοντας ότιη κλινική μείζων κατάθλιψη σημειώνει ανοδική πορεία στη χώρα μας, παράλληλα μετην εντεινόμενη οικονομική κρίση.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται να προστεθούν σεστοιχεία των προηγούμενων μελετών του ΕΠΙΨΥ, στα οποία αποτυπώνεται μια συνεχήςκαι εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικόπληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερακαταγράφεται προοδευτική αύξηση της κατάθλιψης, η οποία παίρνει ανησυχητικέςδιαστάσεις αν λάβει κανείς υπ' όψιν το μικρό χρονικό διάστημα (2008-2013) μέσαστο οποίο συντελείται.


Το προφίλ των Ελλήνων με σοβαρή κατάθλιψη

Από τα δεδομένα της έρευνας του 2013 προκύπτει ότι οι ομάδεςτου πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικήςμείζονος κατάθλιψης ήταν οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.

5 χρόνια από την κρίση δεν μιλάμε πια για το πρώτο σοκ


Η σημαντικότητα των ευρημάτων αυτής της έρευναςστοιχειοθετεί επιστημονικά αυτό που αποτελεί καθημερινό βίωμα των Ελλήνων,δηλαδή τις σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικήςκρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Σήμερα, περίπου πέντε χρόνια από τηνέναρξη της κρίσης, ο καταγραφόμενος ψυχικός της αντίκτυπος δεν μπορεί ναθεωρηθεί πια ως ένα πρώτο «σοκ» απέναντι στη βίαιη ανατροπή των πρότερωνσυνθηκών. Αντίθετα, τα σχετικά ευρήματα φαίνονται να αντικατοπτρίζουνπερισσότερο πάγιες επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία, πουθα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.