Η Ψυχική υγεία στα χρόνια της κρίσης: Τι σχεδιάζει ο Αν. Ξανθός - Το σ/ν ήδη στην Βουλή
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα, οφείλει να μας αφυπνίσει και κυρίως τους κυβερνώντες οι οποίοι θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά, τα γεγονός ότι η παρατεταμένη κρίση, έχει αφήσει βαθειά το αποτύπωμά της στην κοινωνία.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η οικονομική κρίση, η οποία πρωτίστως είναι αξιακή και κοινωνική έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να επουλωθούν. Το λένε άλλωστε όλες οι επιστημονικές έρευνες. Η ύφεση, η ανεργία και η φτώχεια δημιουργούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που μιλούν για αύξηση των αυτοκτονιών στα χρόνια των Μνημονίων. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δημιουργεί αναμφισβήτητα νέα δεδομένα στην χώρα και κυρίως στις περιοχές όπου φιλοξενούνται Κέντρα και Χώροι Φιλοξενίας.
Εάν οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι υγείας και οι επιστήμονες, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για την ψυχική μας υγεία: 1 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα τουλάχιστον σε κάποιο στάδιο της εφηβείας, ενώ 3/4 των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός τουλάχιστον ψυχοκοινωνικού προβλήματος στο χώρο εργασίας (πηγή: EU-OSHA)
‘Ενας στους τέσσερις πολίτες θα νοσήσει από κάποιο ψυχικό πρόβλημα σε κάποια στιγμή της ζωής του, σύμφωνα με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ & ΨΥ) και το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε ως κοινωνία και δημόσια υγεία, να διαχειριστούμε το πρόβλημα χωρίς την σφραγίδα του στίγματος.
Το θέμα της ψυχικής υγείας και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης όμως απασχολεί εντονότατα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά το υπουργό Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τον τελευταίο καιρό παλεύει να ολοκληρώσει το σχετικό νομοσχέδιο. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
Ήδη από την Αντιπολίτευση ο κ. Ξανθός, υποστήριζε το θέμα της αποασυλοποίησης στα πλαίσια του κοινοτικού μοντέλου.
Το ίδιο ισχύει και σήμερα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία (Δαφνί, Δρομοκαίτειο και Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) δεν πρόκειται να κλείσουν.
Να σημειωθεί, ότι πριν την ολοκλήρωση του νομνοσχεδίου, προηγήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την ψυχική υγεία με τη συμμετοχή επαγγελματιών ψυχικής υγείας από όλη τη χώρα, εκπροσώπους αλλά και ασθενείς.
Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου περιλαμβανεται η ενίσχυση στη στελέχωση μέσω των προσλήψεων που προωθούνται στο ΕΣΥ (300 θέσεις για ΨΥ) και η έμφαση στις υπηρεσίες προς παιδιά και εφήβους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής βασικά σημεία:
- Η περαιτέρω ανάπτυξη και υιοθέτηση του κοινοτικού μοντέλου ψυχικής υγείας με στόχο την καθολική εγκατάλειψη της ασυλικής ψυχιατρικής. Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας με τον ασθενή στο επίκεντρο. Ο ασθενής συμμετέχει στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων.
- Δημιουργία 12 Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών και των οικογενειών τους.
- Συγκρότηση Επιτροπών Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας.
- Αναδιοργάνωση των Τομέων Ψυχικής Υγείας με στόχο την τομεοποιημένη λειτουργία, κυρίως στην Αττική όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα.
- Ενίσχυση στη στελέχωση μέσω των προσλήψεων που προωθούνται στο ΕΣΥ (300 θέσεις για ΨΥ, οι πρώτες έχουν ήδη προκηρυχθεί).
- Έμφαση στις υπηρεσίες προς παιδιά και εφήβους.
Διαβάστε ακόμη:
1 στους 4 πολίτες θα αντιμετωπίσει ψυχικό πρόβλημα στην ζωή του - Διώξτε το στίγμα
Μόνος εναντίον όλων ο Αν. Ξανθός σήμερα στην Βουλή, απαντά για τις ΜΚΟ και την ψυχική υγεία