ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη & Εμβολιασμός: Ο ΠΙΣ παίρνει φέτος το... όπλο του νωρίς

Με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη και παραλείψεις, αναφορικά με το θέμα της γρίπης, που κόστισε την ζωή σε 197 ανθρώπους - αριθμό ρεκόρ σύμφωνα με τον ΙΣΑ- ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλογος, ξεκινά νωρίς εφέτος την ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,  και με σκοπό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότεροι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, κατά του ιού της γρίπης.

Γρίπη & Εμβολιασμός: Ο ΠΙΣ παίρνει φέτος το... όπλο του νωρίς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, έχει αποφασίσει για την φετεινή χρονιά, να πάρει στην κυριολεξία το ... όπλο του καθώς ο περσινός χειμώνας ήταν πράγματι δύσκολος για πολλούς ανθρώπους, καθώς στις ΜΕΘ είχαν προτεραιότητα όσοι εμφάνιζαν επιπλοκές της γρίπης, με αποτέλεσμα άλλα σοβαρά περιστατικά να περιμένουν καρτερικά για μία κλίνη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι συνεπεία της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ, παραμένουν ακόμη, 200 περίπου κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για την στελέχωσή τους με γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχει μικρό ενδιαφέρον.

Η φετεινή χρονιά θα πρέπει να είναι διαφορετική, σωστά σχεδιασμένη ώστε να μην γίνουν τα περσινά λάθη καθώς εφέτος έχουμε ένα ακόμη υγειονομικό ζήτημα, τους πρόσφυγες, που πρέπει και αυτοί να προστατευτούν όπως ο γενικός πληθυσμός, τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΙΣ μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που είχε με την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για αυτό μέσα στον Σεπτέμβριο κιόλας, ο ΠΙΣ θα προχωρήσει σε εκτεταμένη ενημέρωση με στόχο να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και τους υγειονομικούς, για την αξία του εμβολιασμού και δη του έγκαιρου.

Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη την φετεινή χρονιά, να αλλάξει ρότα, και να προχωρήσει σε μεγάλη ενημέρωση στα ΜΜΕ. Ήδη ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος έχει δηλώσει στο onMed ότι θα πραγματοποιήσει εκτεταμένες καμπάνιες στον πληθυσμό με στόχο να υπάρξει επαγρύπνηση.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος συμφωνεί με το γεγονός, ότι πέρυσι τα πράγματα σε θέματα πρόληψης έμειναν πολύ πίσω, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης. Η παγίωση δε του προσφυγικού στην χώρα μας, επιβάλλει μία ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε θέματα δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός.

Γενικότερα για τον εμβολιασμό των προσφύγων, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι οι πρόσφυγες στην χώρα μας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ, την UNICEF και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε ακόμη:

Κραυγή ΠΟΕΔΗΝ: Πεθαίνουν οι άνθρωποι σαν «τα σκυλιά στ’ αμπέλι» από την διάλυση του ΕΣΥ

Αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας βλέπουν ΠΙΣ και ΚΕΕΛΠΝΟ - Ξεκινά ενημέρωση για την γρίπη