ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σκάνδαλο ολκής με το εργοστάσιο κλασματοποίησης στο Μενίδι που δεν λειτούργησε ποτέ

Ανοιχτή πληγή στην ατζέντα κάθε υπουργού Υγείας, από το 2006 και μετά, αποτελεί το εργοστάσιο κλασματοποίησης που κόστισε μια περιουσία για να χτιστεί και κοστίζει ακόμα μία κάθε χρόνο για να διατηρείται ως... αποθήκη.

Σκάνδαλο ολκής με το εργοστάσιο κλασματοποίησης στο Μενίδι που δεν λειτούργησε ποτέ

Περισσότεροι από 40 τόνοι πλάσματος κινδυνεύουν να λήξουν στο εργοστάσιο που κυριολεκτικά ρημάζει μέρα με τη μέρα, αφού δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 110 εκατομμύρια ευρώ και εγκαινιάστηκε πριν από 8 χρόνια μαζί με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Εκτός αυτού, η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή προϊόντων πλάσματος (π.χ. λευκοματίνη που είναι απαραίτητη στις χειρουργικές επεμβάσεις, στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, στους τοκετούς, στους εγκαυματίες κλπ), ενώ όλα αυτά τα προϊόντα πλάσματος θα μπορούσαν να παράγονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και μάλιστα, να είναι η χώρα μας εκείνη που θα έκανε εξαγωγή στο εξωτερικό!

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιμοδοτών: "Τότε (σ.σ. 2006) είχαμε πιστέψει ότι με τη δημιουργία του ΕΚΕΑ, επιτέλους, θα αποκτούσε και η χώρα μας Εθνική Στρατηγική Αιμοδοσίας, θα σταματούσαν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις γιατρών και συγγενών για επείγουσα εξεύρεση αίματος για κάποιον ασθενή που κινδυνεύει και θα είχαμε ασφάλεια στις μεταγγίσεις από λοιμώδη νοσήματα".

Μέχρι πρόσφατα τα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας έστελναν στο εργοστάσιο κλασματοποίησης στο Μενίδι τις μονάδες πλάσματος, αλλά οι χώροι πλέον φύλαξής τους δεν επαρκούν και οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν δύο κοντέινερ-ψυγεία για να φυλάσσουν σε εξωτερικό χώρο το πολύτιμο πλάσμα που παραμένει αναξιοποίητο.

Ο κ. Πρωτόπαπας προσθέτει: "Όλα τα μηχανήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί από την τεχνολογία και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι χρήσιμα, ακόμα και αν ξεκινούσε αύριο η λειτουργία του εργοστασίου. Πεταμένα λεφτά δηλαδή!".

Η χώρα μας έχει στείλει 15-20 τόνους πλάσματος στην Ολλανδία για φύλαξη, για τους οποίους πληρώνουμε 25 ευρώ για κάθε 20 λίτρα!

Η όλη υπόθεση έχει όπως γίνεται αντιληπτό "άρωμα σκανδάλου" σχετικά με το εάν πρόκειται για παραλογισμό του κράτους σε όλο του το μεγαλείο, ή εάν υπάρχουν σκοτεινά συμφέροντα και νομικές παρατυπίες στην κατασκευή του έργου που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του εργοστασίου, ή αν ισχύουν και τα δύο μαζί.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία παραθέτει τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

-Υπάρχουν συμφέροντα που συνεχίζουν να εμποδίζουν τη λειτουργία του εργοστασίου εθνικής σημασίας και, εάν ναι, ποια είναι;

-Πού πηγαίνει σήμερα το πλάσμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες της χώρας;

-Γιατί κανένας υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, υφυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Λεωνίδας Ανωμερίτης δεν μιλάει γι' αυτό το θέμα;

-Γιατί δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα οκτώ χρόνια τώρα;

-Τι κρύβεται πίσω από την απαξίωση του εργοστασίου που κατασκεύασε η ΔΕΠΑΝΟΜ, η εταιρεία που έχτιζε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Πηγή: εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία"