Περισσότεροι από 80.000 διαβητικοί δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία
Σχεδόν 81.000 άτομα με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, επειδή έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ιδιότητα και δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό φορέα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας το μέσο ετήσιο κόστος για τους ρυθμισμένους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανέρχεται στα 983 ευρώ, ποσό που μπορεί να είναι έως και 60% μεγαλύτερο για τους ασθενείς που είναι αρρύθμιστοι.
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Γιώργος Μαστοράκος, εκτιμά πως τα άτομα με διαβήτη ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, και υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που παραμένει αδιάγνωστο. Η αδυναμία των ανασφάλιστων να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο των επιπλοκών της νόσου (καρδιαγγειακά προβλήματα, σηψαιμία, λοιμώξεις μέσης βαρύτητας, νεφρική ανεπάρκεια, δερματικά έλκη κυκλοφορικού κ.α.).
Όπως επισημαίνει ο κ. Γ. Μαστοράκος, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαδικασία στη συνταγογράφηση των ασθενών με διαβήτη και η αναθεώρηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων με στόχο την εξυπηρέτηση τους.
Είναι αναγκαία, σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η αντιπαραβολή του TAXIS με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου, ώστε να προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα χρόνια φάρμακά του και στις απαραίτητες εργαστηριακές του εξετάσεις. Τέλος να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή στο φάρμακο.
Στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη καταγραφή των ασθενών με διαβήτη, συνεπώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Αντίστοιχη καταγραφή των ασθενών και δημιουργία πλατφόρμας στη Δανία κόστισε 6 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν θεωρείται απαγορευτικό για την Ελλάδα.