Ασθενείς με σηψαιμία σε κοινούς θαλάμους, λόγω έλλειψης ΜΕΘ
Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 «Η οικονομικήκρίση σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες υγείας αποτελούν τροχοπέδηστην έγκαιρη, σωστή και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των σηπτικώνασθενών. Ιδιαίτερα, η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας έχει ωςαποτέλεσμα την καθυστέρηση ή και την αδυναμία μεταφοράς των ασθενών και ηαντιμετώπιση του σηπτικού συνδρόμου γίνεται αναγκαστικά σε κοινούς θαλάμους».
Την τραγική αυτήκατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, περιέγραψε ο Δρ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ένας εκτων Συντονιστών της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, κατά τη διάρκεια ΣυνέντευξηςΤύπου με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψηςστο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Παγκόσμια Ημέρακατά της Σήψης έρχεται να μας υπενθυμίσει, συνέχισε, ότι η σήψη αποτελεί τομόνο νόσημα στην Ιατρική για το οποίο δεν έχει καμιά θέση ο περιορισμός τωνοικονομικών δαπανών. Αποτελεί ένα νόσημα από το οποίο απόλυτα νέοι και υγιείςμπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο».
Τι είναι το σηπτικό σύνδρομο
Το σηπτικό σύνδρομοέχει διεθνώς αναγνωρισθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια γενικήςθνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς κάθε 2 δευτερόλεπτα περίπου ένας άνθρωποςπεθαίνει εξαιτίας της νόσου. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμότα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.
Η νόσος προσβάλλειάτομα κάθε ηλικίας αδιακρίτως και τόσο άνθρωποι απόλυτα υγιείς όσο και ασθενείςμε άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες, αναπνευστικήή νεφρική ανεπάρκεια, ενδέχεται να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίαςτης σήψης.
Σε αναγνώριση τηςμεγάλης έκτασης του προβλήματος και με στόχο την ενημέρωση και τηνευαισθητοποίηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και της ιατρικής κοινότητας για τηνόσο, ο παγκόσμιος οργανισμός Global Sepsis Alliance καθιέρωσε την 13ηΣεπτεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σήψης,
Την τελευταίαδεκαετία, τα κρούσματα σήψης σε όλο τον κόσμο σημειώνουν αύξηση 8-13% κάθεχρόνο. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης τηςΣήψης, ιδρυτικού στελέχους του Global Sepsis Alliance, η θνητότητα από τηνόσο στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται από 8.5% στην πιο απλή μορφή, έως 55.8% στηνπερίπτωση της σηπτικής καταπληξίας.