ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η Σουηδία σβήνει τις οθόνες για τα μικρά παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα νήπια πρέπει να ΜΗΝ παρακολουθούν καθόλου οθόνες: Αυτή είναι η οδηγία των αρχών της Σουηδίας προς τους γονείς, η οποία γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Γιατί η Σουηδία σβήνει τις οθόνες για τα μικρά παιδιά
Bigstock

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών θα πρέπει να μένουν εντελώς μακριά από τα ψηφιακά Μέσα και την τηλεόραση, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις:

  • Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε έναν μέγιστο χρόνο 1 ώρας έκθεσης σε οθόνες την ημέρα.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών πρέπει να ΜΗΝ περνούν περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες.
  • Οι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε 2-3 ώρες την ημέρα.

“Για πάρα πολύ καιρό, τα smartphones και άλλες οθόνες έχουν επιτραπεί να εισέλθουν σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών μας”, είπε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Jakob Forssmed, στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός είπε ότι οι Σουηδοί έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών περνούν 6,5 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο μπροστά στις οθόνες τους, εκτός των σχολικών ωρών.

Ο Forssmed είπε ότι δεν αυτό δεν αφήνει “πολύ χρόνο για κοινές δραστηριότητες, σωματική δραστηριότητα ή ο επαρκής ύπνος” και υπερθεμάτισε τη σουηδική “κρίση ύπνου”, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους δεν κοιμούνταν επαρκώς.

Η σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνέστησε, επίσης, τα παιδιά να ΜΗΝ χρησιμοποιούν οθόνες πριν πάνε για ύπνο και τα smartphones και τα tablets να μένουν έξω από την κρεβατοκάμαρά τους τη νύχτα.

Ανέφερε έρευνα, που δείχνει ότι η υπερβολική χρήση οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο, κατάθλιψη και δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι εξετάζει την απαγόρευση των smartphone στα δημοτικά σχολεία.

Πηγή: medicalxpress.com