ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης: Συνδυαστική θεραπεία που αντιστρέφει τη νόσο ανακάλυψαν οι ερευνητές

Σινάνη Αικατερίνη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από διαβήτη.

Διαβήτης: Συνδυαστική θεραπεία που αντιστρέφει τη νόσο ανακάλυψαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές έκαναν μια ανακάλυψη που γεννά ελπίδες για τη θεραπεία της πάθησης.

Βρήκαν μια συνδυαστική θεραπεία που αυξάνει σημαντικά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, αντιστρέφοντας αποτελεσματικά τον διαβήτη.

Επιστήμονες των ιατρικών κέντρων Mount Sinai και City of Hope στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια φαρμακευτική θεραπεία η οποία αύξησε τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη -γνωστά ως β-κύτταρα- κατά 700% σε διάστημα τριών μηνών σε ποντίκια, αντιστρέφοντας ουσιαστικά τη νόσο.

Τα β-κύτταρα είναι τα κύτταρα που βρίσκονται στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ο αριθμός και η ποιότητα αυτών των κυττάρων μειώνεται. Ελλείψει τρόπων αναγέννησής τους, ο διαβήτης καθίσταται μη αναστρέψιμος και συνήθως αντιμετωπίζεται με τακτικές ενέσεις ινσουλίνης για τον διαβήτη τύπου 1 και με εξειδικευμένα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2.

Οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν κυρίως στην καλλιέργεια νέων β-κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον και στη συνέχεια στη μεταμόσχευσή τους είτε απευθείας σε ποντίκια είτε σε μια μικρή συσκευή που εμφυτεύεται σε ανθρώπους.

Η νέα προκλινική μελέτη κατάφερε να καλλιεργήσει με επιτυχία κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη απευθείας μέσα στο σώμα διαβητικών ποντικών και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των β-κυττάρων.

Η νέα συνδυαστική θεραπεία χρησιμοποιεί την αρμίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, μαζί με αγωνιστές των υποδοχέων GLP1, μια κατηγορία φαρμάκων όπως το Ozempic που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπινων β-κυττάρων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια που δεν είχαν ανοσοποιητικό σύστημα. Η συνδυαστική θεραπεία θεράπευσε αυτά τα ποντίκια και ο διαβήτης τους αντιστράφηκε γρήγορα.

Καθώς οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 της θεραπείας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης για να αξιολογηθεί η ασφάλεια της αρμίνης για τους ανθρώπους, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε να φέρει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης του διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.