Απώλεια ακοής στην εφηβεία: Ο κίνδυνος από τη δυνατή μουσική
Η απώλεια ακοής στους νέους φαίνεται πλέον να παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Τα ακουστικά, με bluetooth ή ενσύρματα, ψείρες ή μεγαλύτερα, θα βρεθούν και φέτος κάτω από πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Όσο ανακουφιστικό και αν είναι για τους γονείς, το να μην είναι αναγκασμένοι να ακούσουν για χιλιοστή φορά το αγαπημένο τραγούδι του έφηβου παιδιού τους στο τέρμα, θα πρέπει να έχουν επίγνωση και των κινδύνων που έχει η χρήση ακουστικών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται ορισμένα όρια αναφορικά με τα ντεσιμπέλ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας ακοής – ο οποίος φαίνεται να παίρνει πλέον διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των νέων.
Η μουσική στο τέρμα
Οι έφηβοι λατρεύουν τη μουσική με ακουστικά, ειδικά όταν αυτή είναι δυνατά, παρατήρηση που λίγο πολύ την έχουν κάνει αρκετοί «ερασιτεχνικά» και η οποία υποστηρίζεται τώρα από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health. Οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Λορίν Ντιγιάρ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν δυνητικά από απώλεια ακοής. Αιτία οι συναυλίες πολλών ντεσιμπέλ και η αλόγιστη χρήση ακουστικών. Πρόκειται για μία παρατήρηση που φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία της ακοής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου: Στην παγκόσμια έκθεση με θέμα την ακοή επισήμανε ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη μειωμένη ακοή (430 εκατομμύρια από αυτούς υποφέρουν μάλιστα από σοβαρή μείωση ακοής). Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη της απώλειας ακοής.
Η έκθεση του ΠΟΥ δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος απώλειας ακοής ανά χώρα, ωστόσο σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανίας Ακουστικών Βοηθημάτων (BVHI), 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν απώλεια ακοής.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ένωση, η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε κάθε στάδιο της ζωής: από καθυστερημένη ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά και τους εφήβους έως και κοινωνική απομόνωση ή ακόμη και απώλεια της εργασίας αργότερα, στη μέση ή και σε πιο προχωρημένες ηλικίες.
Μη αναστρέψιμη οποιαδήποτε βλάβη στην ακοή
Στο εσωτερικό των αυτιών υπάρχουν τριχίδια - αισθητήρια όργανα της ακοής. Τα κατεστραμμένα τριχίδια δεν μπορούν να ξαναβγούν, ακόμη κι αν έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται εξαιτίας του θορύβου και των υψηλών ντεσιμπέλ δεν μπορούν να θεραπευτούν, κι αυτό εφ' όρου ζωής. Θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές πως, είτε πρόκειται για κοινωνική απομόνωση, είτε για μορφές άνοιας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται: όσοι έχουν υποστεί βλάβη στην ακοή σε νεαρή ηλικία κινδυνεύουν από ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
Η Γερμανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολόγων συνιστά «διαλείμματα ησυχίας» μετά την έκθεση σε θόρυβο και υψηλά ντεσιμπέλ ως γενικό κανόνα: «Ανά διαστήματα θα πρέπει κανείς να αποφεύγει εντελώς τη φασαρία. Ένα βράδυ με ένα βιβλίο ή ένας περίπατος στη φύση είναι μερικές κατάλληλες επιλογές για να το πετύχει κανείς αυτό».
Ο ΠΟΥ με τη σειρά του συνιστά η μουσική μέσω ακουστικών να μην ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ για περισσότερο από 15 λεπτά την ημέρα. Επιπλέον, καλό θα είναι να γίνεται χρήση κατάλληλων ωτοασπίδων σε εκδηλώσεις με πολλή φασαρία. Αυτές θα πρέπει να φοριούνται μέσα στο αυτί και να μειώνουν το θόρυβο. Η λεγόμενη λειτουργία ακύρωσης θορύβου είναι παρεμπιπτόντως μία λειτουργία, την οποία παρέχουν και αρκετά ακουστικά. Επιπλέον, τα περισσότερα smartphones είναι σήμερα σε θέση να αξιολογούν την ένταση ορισμένων μοντέλων ακουστικών και να προειδοποιούν όταν αυτή είναι πολύ δυνατή.
Πηγή: DW