Παιδική παχυσαρκία: Πώς θα χάσουμε την ευρωπαϊκή πρωτιά και θα κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τους γρήγορους και έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, δεν μας επιτρέπουν συχνά να παραμένουμε συνεπείς σε συνήθειες που μπορούν να ωφελήσουν την ευεξία μας.
Όπως είναι επόμενο, με τις υποχρεώσεις εντός και εκτός γραφείου να είναι ατελείωτες και τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, αρκετές φορές χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στην καθημερινότητα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πρόγραμμά μας.
Αυτό σημαίνει πως ίσως αναβάλουμε επ' αόριστον το «ραντεβού» μας με τη σωματική άσκηση, ίσως προτιμήσουμε να καταναλώσουμε κάτι πρόχειρο εκτός σπιτιού, αντί να αφιερώσουμε χρόνο στην κουζίνα, ίσως επιλέξουμε την οθόνη της τηλεόρασης από έναν περίπατο με φίλους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πώς η συχνότητα αυτών των επιλογών, επηρεάζει τα παιδιά μας;
Για να μάθουμε την απάντηση, αρκεί να μιλήσουμε με αριθμούς. Διότι όταν το 37,5% των παιδιών που είναι από 2 έως 14 ετών ανήκουν στα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 41,2% για τα παιδιά που είναι από 10 έως 12 ετών, μάλλον κάτι κάνουμε λάθος.
Αυτό το λάθος όμως, μπορούμε να το διορθώσουμε, αρκεί να πάρουμε την απόφαση πως #PameNaXasoume, ώστε να κατεβάσουμε την Ελλάδα από την πρώτη θέση που κατέχει στην Ευρώπη, στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία. Πώς θα τα καταφέρουμε; Συνειδητοποιώντας πως αυτός ο αγώνας είναι μία εθνική υπόθεση, η οποία μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Κάποιες φορές για να κερδίσουμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε να χάνουμε
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είμαστε οι μόνοι υπαίτιοι για αυτήν την αρνητική, ευρωπαϊκή πρωτιά. Υπάρχει ένα σύνολο γενετικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγεί τους νέους και εμάς να ενδίδουμε σε μία καθιστική ζωή με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και περιττά κιλά. Και ακριβώς επειδή οι αντίπαλοι που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε είναι πολλοί, χρειάζεται να συμμαχήσουμε όλοι σε μία κοινή, εθνική προσπάθεια, η οποία θα αποβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Αυτήν τη συσπείρωση επιδιώκει να καταφέρει και η ενημερωτική εκστρατεία, «Πάμε να χάσουμε», την οποία πραγματοποιεί η Novo Nordisk Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.
Μέσα από ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τα «αστέρια» της καλαθοσφαίρισης, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση, μαθαίνουμε ότι κάποιες φορές για να κερδίσουμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε να χάνουμε. Και αν θέλουμε να χάσουμε την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία, μία νόσο με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου, χρειάζεται πρώτα να είναι ο γενικός πληθυσμός ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένα πολυσύνθετο ζήτημα που απαιτεί μία προσωπική και εθνική προσπάθεια
Καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογικό στρες, είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που παρουσιάζουν παχυσαρκία σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Συνεπώς, δεν είναι μόνο θέμα περιττών κιλών, αφού η παχυσαρκία επηρεάζει εν γένει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, είναι που η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση κρίνεται απαραίτητη. Όπως αναφέρει, άλλωστε, ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα».
Διότι όταν συνειδητοποιήσουμε πως η παιδική παχυσαρκία είναι μία πολυσύνθετη, χρόνια και εξελισσόμενη νόσος, ενώ η έξαρσή της οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, θα είμαστε σε θέση να την περιορίσουμε αποτελεσματικά. Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, πως ο καθένας από εμάς πραγματοποιεί μία δική του, προσωπική προσπάθεια, επενδύει σε ωφέλιμες συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή, δίνοντας το σωστό παράδειγμα στα μικρότερα μέλη της κοινωνίας. Σήμερα όμως, οι ασθενείς έχουν επίσης τη δυνατότητα να στραφούν σε σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειάς τους κατά της παχυσαρκίας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως χάνοντας την εθνική πρωτιά στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία, όχι μόνο θα ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά θα προσφέρουμε τη δυνατότητα μίας καλύτερης ποιότητας ζωής στους νέους ανθρώπους της χώρας. Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας και υιοθετώντας στην καθημερινότητά μας τις συνήθειες που συμβάλλουν σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, έχουμε πολλές πιθανότητες να #PameNaXasoume και να κερδίσουμε ένα μέλλον γεμάτο υγεία για τα παιδιά μας.