Δουλειές σπιτιού: Ο ρόλος τους στην πρόληψη της άνοιας
Η άνοια αποτελεί μια από τις αυξανόμενες σε συχνότητα παθήσεις που αφορούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου σε συνδυασμό με έκπτωση της ικανότητάς του να λειτουργεί αυτόνομα στην καθημερινότητά του.
Με δεδομένο ότι το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται στις αναπτυγμένες χώρες, παράλληλα με την υπογεννητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται ο πληθυσμός, εκτιμάται ότι τα περιστατικά άνοιας θα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότεροι ασθενείς με άνοια από ότι με εγκεφαλικά επεισόδια ή καρκίνο του μαστού.
Εκτιμάται ότι σήμερα πάσχουν από άνοια 55.000.000 άνθρωποι, ενώ το 2050 ο αριθμός θα φτάσει τα 165.000.000.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Σχετική μελέτη έδειξε ότι η έντονη άσκηση είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη, αλλά ακόμα και το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να έχει σημαντικό όφελος.
Οι συγγραφείς μελέτησαν 501.376 ανθρώπους που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank.
Στα 11 χρόνια παρακολούθησης, 5.185 από αυτούς εμφάνισαν άνοια.
Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμμετοχή τους σε σωματικές δραστηριότητες (σπορ, αν προτιμούν τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, αν περπατούν και πόσο, αν πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά κλπ.).
Ρωτήθηκαν επίσης και για άλλους παράγοντες που αφορούσαν στον τρόπο ζωής τους (π.χ. πόσο συχνά ολοκλήρωναν τις δουλειές στο σπίτι τους).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν τακτικά έντονες δραστηριότητες (σπορ ή γυμναστική), ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μειώθηκε κατά 35%.
Τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν τακτικά δουλειές στο σπίτι, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο.
«Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν πολύ όταν κάνουν δουλειές του σπιτιού. Τρεις ώρες δουλειών στο σπίτι μπορεί να ισοδυναμούν με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης».
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα 150 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα, ωφελούν και την υγεία του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.