ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο αυξήθηκε ο χρόνος μπροστά στις οθόνες στη διάρκεια της πανδημίας - Οι επιπτώσεις

Τα παιδιά του δημοτικού αύξησαν περισσότερο από όλες τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες τον χρόνο μπροστά στις οθόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Πόσο αυξήθηκε ο χρόνος μπροστά στις οθόνες στη διάρκεια της πανδημίας - Οι επιπτώσεις

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά έξι έως 10 ετών περνούσαν μια ώρα και 23 λεπτά περισσότερο μπροστά στις οθόνες κάθε μέρα, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin στο Κέμπριτζ, αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν αύξησαν τον χρόνο χρήσης υπολογιστών μόνο για επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους, αλλά περνούσαν και μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στις οθόνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση του χρόνου παραμονής στις οθόνες, είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διατροφή, τον ύπνο, την ψυχική υγεία και την υγεία των ματιών, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, βρέθηκε επίσης σημαντική σχέση μεταξύ του χρόνου παραμονής στις οθόνες και προβλημάτων συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα και οι εκρήξεις θυμού.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Shahina Pardhan, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Όραση στο πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει συστηματικά τα στοιχεία ερευνών σχετικά με την αύξηση του χρόνου χρήσης οθονών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον αντίκτυπό της. Συγκεντρώσαμε πολλές μελέτες για να έχουμε μια πολύ πιο ακριβή εικόνα του χρόνου παραμονής στις οθόνες και των επιπτώσεων στην υγεία».

Παρά τις μεταβλητές μεταξύ των ερευνών που εξετάστηκαν, το γενικό συμπέρασμα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο χρόνος μπροστά στις οθόνες πρέπει να μειωθεί όπου είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις.

«Αυτές περιλαμβάνουν επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές, και προβλήματα ύπνου, ψυχικής υγείας και όρασης. Είναι επίσης σημαντικό οι άνθρωποι να είναι σωματικά δραστήριοι προκειμένου να μετριάσουν τους κινδύνους της αυξημένης χρήσης οθονών».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα 89 διαφορετικών μελετών που εστίαζαν στην αύξηση του χρόνου επί της οθόνης πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι έρευνες συμπεριέλαβαν πάνω από 200.000 ανθρώπους

Μετά τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, που κάθισαν μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση κατά 83 λεπτά περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως ημερησίως, έρχονται οι ενήλικες με 58 λεπτά περισσότερα και ακολουθούν οι έφηβοι (ηλικίας 11 με 17 ετών) με 55 λεπτά περισσότερα ημερησίως. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είδαν κι αυτά περισσότερη τηλεόραση, κατά 35 λεπτά ημερησίως.

Εκτός από τις επιπτώσεις στα παιδιά, η ανάλυση διαπίστωσε τις αρνητικές επιδράσεις των οθονών στους ενήλικες, όπως κακή διατροφή, επιδείνωση της υγείας των ματιών προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά, κόπωση, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αύξηση βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση eClinicalMedicine.