Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εναντίον εγκύων
Στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για την κακοποίηση γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εναντίον εγκύων. «Πολλοί πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη «προστατεύει» τις γυναίκες και οι έγκυες δεν πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 2,5% μέχρι 30%, ανάλογα με τις συνθήκες και τη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.
Ο ίδιος εξηγεί ότι «τα αίτια για τα ξεσπάσματα βίας εναντίον μιας εγκύου σχετίζονται κυρίως με τη ζήλεια και το θυμό του συζύγου ή συντρόφου προς το αγέννητο παιδί, με πιθανά οικονομικά προβλήματα ή και με το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη».
Η κακοποίηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως πρόωρο τοκετό, αποκόλληση του πλακούντα, ελλιπές βάρος βρέφους, αποβολή ή ακόμη και θάνατο της μητέρας. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία ενθαρρύνει την καταγγελία τέτοιων περιστατικών και την άμεση απομάκρυνση των γναικών από το βίαιο περιβάλλον. .
«Η έγκυος που πέφτει θύμα κακοποίησης πρέπει να εξετάζεται από γυναικολόγο ώστε να διαπιστωθεί αν εσωτερικά τραύματα και αν έχει επηρεαστεί η υγεία του εμβρύου. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί και από ιατροδικαστή ο οποίος θα πιστοποιήσει τις σωματικές βλάβες», αναφέρει ο κ.Λέων.
Η νομική διαδικασία ξεκινά από την υποβολή μήνυσης στην αστυνομία η οποία και θα δώσει εντολή για ιατροδικαστική εξέταση. Οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται και από μόνες τους στα νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας.
Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη 15 ετών και άνω έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, οι αστυνομικές αρχές έχουν καταγράψει την τελευταία 4ετια, 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων». Το φαινόμενο θεωρείται υπό-καταγραφόμενο, αφού πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ.
Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) χαρακτηρίζει το σπίτι ως το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες!
Σε όλο τον κόσμο, 137 γυναίκες την ημέρα ή 6 κάθε ώρα χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία! Πολλές δολοφονούνται από συντρόφους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες πέφτουν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας...
Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες
Εκστρατεία ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία