Μεγάλες ελλείψεις αίματος, έκτακτη αιμοδοσία για να καλυφθούν οι ανάγκες
Ανανεώθηκε:
Έκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στις 21και 22 Ιανουαρίου, στο μετρό Συντάγματος.
Μειώνεται το απόθεμα αίματος της χώρας και ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία έχει από μέρες καταγγείλει ότι, κυρίως στη μονάδα του Λαϊκού νοσοκομείου, οι ασθενείς υπό-μεταγγίζονται ή μένουν αμετάγγιστοι λόγω ανεπάρκειας αίματος. Τ
Οι ελλείψεις είναι πανελλαδικές, αφού σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), «η συλλογή αίματος είναι μειωμένη, εξαιτίας της αύξησης των ιώσεων που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών, προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος».
Η διοίκηση του Κέντρου αναφέρεται ειδικά στα «άτομα με μεσογειακή αναιμία, τα οποία περιμένουν να μεταγγιστούν».
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προσκαλεί τους εθελοντές αιμοδότες σε έκτακτη Αιμοδοσία τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Οι ετησίες ανάγκες της χώρας σε αίμα φτάνουν τις 650.000 μονάδες, εκ των οποίων οι περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Περίπου 150.000 μονάδες υπολογίζονται οι ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Η μεσογειακή αναιμία
Η Μεσογειακή Αναιμία ή θαλασσαιμία, χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ανήκει στις κληρονομικές ασθένειες – προκαλείται δηλαδή από ανωμαλίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, κάθε χρόνο περίπου 10 παιδιά γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα.
Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, είναι οι μεταγγίσεις αίματος κάθε 15-20 ημέρες.
Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
Να είσαι 18-65 ετών
Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
Εάν έχεις κάνει τατουάζ, να έχουν περάσει 4 μήνες