Kυτταρική θεραπεία εναντίον του κυτταρομεγαλοϊού για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία», με το μηχάνημα που έχει δωρίσει το Σωματείο «Ελπίδα».
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη κυτταρική θεραπεία σε γυναίκα που έπασχε από λοίμωξη κυτταρομεγαλοϊού (CMV), για αρκετό χρόνο μετά την μεταμόσχευση στην οποία είχε υποβληθεί για οξεία λευχαιμία.
Η θεραπεία χαρακτηρίζεται ως σημαντικό επιστημονικό βήμα, που χαρίζει ελπίδα ζωής σε εκατοντάδες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες.
Με το μοναδικό στη χώρα, μηχάνημα Εεπεξεργασίας κυτταρικών μοσχευμάτων CliniMACS Prodigy, που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», κατέστη δυνατό να παρασκευαστούν ειδικά κύτταρα από το δότη της συγκεκριμένης ασθενούς κατά του CMV, τα οποία και χορηγήθηκαν στην ίδια ασθενή.
H συσκευή αποτελεί τμήμα της μεγάλης δωρεάς του Σωματείου «Ελπίδα - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα ως Κέντρο Αριστείας.
Όπως εξήγησε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγια Σοφία», Μανώλης Παπασάββας, σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση, μία από τις κυριότερες επιπλοκές είναι οι ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Για την θεραπεία αυτών των ιογενών λοιμώξεων υπάρχουν φάρμακα τα οποία όμως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η κυτταρική θεραπεία.
Στην κυτταρική θεραπεία, κύτταρα που υφίστανται ειδική επεξεργασία χορηγούνται στον ασθενή και «σκοτώνουν» τον ιό.
«Μετά από 29 χρόνια προσφοράς στον χώρο της υγείας, είμαι πραγματικά υπερήφανη που το Σωματείο Ελπίδα συνεχίζει να πρωτοπορεί και να συμβάλει αποφασιστικά στην επιστημονική πρόοδο στην χώρα μας. Με την ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μας, προσπαθούμε έτσι ώστε να μην χάνεται κανένας συνάνθρωπός μας, ενώ μπορεί να σωθεί», δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο η πρόεδρος του Σωματείου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Υπογράμμισε πως «η καινοτόμος αυτή τεχνική, η οποία πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, χαρίζει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ενήλικες και παιδιά». Κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «με τις δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης και οι νέες τεχνολογίες ανοίγονται δρόμοι για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη ελπίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για το εξαιρετικό και σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά».