ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψυχική υγεία και κοινωνικά δίκτυα: Τι συμβαίνει με τους εφήβους;

Μεγάλη βρετανική μελέτη συνδέει ευθέως τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με την κατάθλιψη στους εφήβους.

Ψυχική υγεία και κοινωνικά δίκτυα: Τι συμβαίνει με τους εφήβους;

Τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα συνομήλικά τους αγόρια να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της χρήσης των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα στο ότι τα κορίτσια πέφτουν πιο εύκολα θύματα online σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές ύπνου ενώ συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική εικόνα για το σώμα και την εξωτερική εμφάνισή τους.

Η μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "EClinical Medicine".

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα κορίτσια κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση (και κατάχρηση) μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τα δύο πέμπτα να αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες online χρόνο καθημερινά, έναντι μόνο ενός πέμπτου των 14χρονων αγοριών. Ενώ ένα στα δέκα αγόρια δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο το 4% των κοριτσιών απέχουν τελείως.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ανεξάρτητα από το χρόνο χρήσης, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τη χρήση των social media. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, 12% των «ελαφρών» χρηστών και το 38% των «βαρέων» έχουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης.

Στο σύνολο των παιδιών, μόνο το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών ανέφεραν κάποια εμπειρία online σεξουαλικής παρενόχλησης. Ωστόσο, από τους εφήβους με κατάθλιψη, τέτοια εμπειρία ανέφερε το 36% των κοριτσιών, και 18% των αγοριών.

Επιπλέον, από τα κορίτσια που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης 33% δήλωσαν θύματα κυβερνοεκφοβισμού (στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%).

Περίπου τα μισά καταθλιπτικά κορίτσια και 20% των καταθλιπτικών αγοριών ανέφεραν προβλήματα με τον ύπνο τους. Μια αιτία για τη διαταραχή του ύπνου είναι ότι οι έφηβοι ξενυχτάνε για να χρησιμοποιούν τα social media ή ξυπνάνε από τα μηνύματα που δέχονται μέσα στη νύχτα.

Τόσο το άγχος όσο και οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτοκτονίας.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία, όμως τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Σερ Σάιμον Γουέσελι, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων.

«Είναι πράγματι πιθανό ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και σε χειρότερη ψυχική υγεία», ανέφερε ο καθηγητής Στέφεν Σκοτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Οι επιπτώσεις των social media στον ψυχισμό των εφήβων

Selfies: Για ποια ψυχική διαταραχή αυξάνουν τον κίνδυνο