Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πληθυσμό της Μεσογείου
Ανανεώθηκε:
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις και για πρόωρο θάνατο στις χώρες της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τον τελευταίο χρόνο, ο πληθυσμός που εκτέθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες αυξήθηκε κατά περίπου 157 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2000.
Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, εκτιμώντας ότι σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο σε καύσωνες, με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά των σχετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, διαβήτη, νεφρών κ.α.). όπως και οι πρόωροι θάνατοι. Ηλικιωμένοι, κάτοικοι αστικών κέντρων και χρονίως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο από το λεγόμενο θερμικό στρες.
Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις ευνοούν τημετάδοση διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Lancet", το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το 42% - 43% των ατόμων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτα στις αυξημένες θερμοκρασίες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, όσο το θερμόμετρο της φύσης ανεβαίνει, πολλές εργασίες - ιδίως οι γεωργικές - θα γίνονται πιο δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία. Το 2017 χάθηκαν 153 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της έκθεσης στις αυξημένες θερμοκρασίες, 62 δισεκατομμύρια περισσότερες από όσες το 2000.
Στη μελέτη επισημαίνεται οτι «οι απώλειες είναι τεράστιες τόσο για τις εθνικές οικονομίες όσο και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πλέον χειροπιαστές