ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αυξάνονται οι μολύνσεις τροφών με σαλμονέλα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ίσως έχετε προσέξει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η συχνότητα με την οποία εντοπίζεται το παθογόνο μικρόβιο της σαλμονέλας σε διάφορες τροφές.

Γιατί αυξάνονται οι μολύνσεις τροφών με σαλμονέλα
Bigstock

Πού οφείλεται αυτό; Έχουν βελτιωθεί οι μηχανισμοί και η τεχνολογία εντοπισμού σαλμονέλας, ή συμβαίνει κάτι γενικότερο;

Η λοίμωξη από σαλμονέλα είναι μια από τις πιο κοινές τροφιμογενείς ασθένειες παγκοσμίως. Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η συχνότητα αυτής της βακτηριακής λοίμωξης αυξάνεται, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο πώς η κλιματική αλλαγή παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την αύξηση, τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης και πώς να διαχειριστείτε και να θεραπεύσετε την μόλυνση.

Τι είναι η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση)

Η μόλυνση από σαλμονέλα εμφανίζεται όταν ένα άτομο καταναλώνει τροφή ή νερό μολυσμένο με το βακτήριο της σαλμονέλας.

Αυτό το βακτήριο ευδοκιμεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, συχνά σε κρέας, πουλερικά, αυγά, ακόμη και μολυσμένο νερό. Μόλις εισέλθει στο σώμα, η σαλμονέλα επηρεάζει συνήθως το γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε μια ποικιλία συμπτωμάτων.

Γιατί αυξάνεται η συχνότητα των λοιμώξεων από σαλμονέλα

Η κλιματική αλλαγή γίνεται ένας σημαντικός παράγοντας στην αυξανόμενη συχνότητα τροφιμογενών ασθενειών όπως η σαλμονέλα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες, που προάγουν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων στα τρόφιμα.

  • Αυξημένες θερμοκρασίες: Τα βακτήρια της σαλμονέλας ευδοκιμούν σε ζεστά περιβάλλοντα. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα στα τρόφιμα, ειδικά κατά τις διαδικασίες μεταφοράς και αποθήκευσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Παρατεταμένη καλοκαιρία: Η κλιματική αλλαγή επεκτείνει τη διάρκεια των θερμών εποχών, που σημαίνει περισσότερος χρόνος για βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε περιοχές, που δεν είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, λόγω εκτεταμένων κυμάτων καύσωνα.
  • Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, μπορούν να μολύνουν τα αποθέματα νερού με βακτήρια από κτηνοτροφικά απόβλητα ή γεωργικές απορροές. Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου της σαλμονέλας στην παροχή νερού και τροφίμων.
  • Παγκόσμιος αντίκτυπος στον εφοδιασμό τροφίμων: Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων γίνονται πιο παγκοσμιοποιημένες, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην μόλυνση από σαλμονέλα σε κάποια περιοχή μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Τα μολυσμένα τρόφιμα, που παράγονται σε μια χώρα μπορούν να αποσταλούν και να καταναλωθούν σε μια άλλη, οδηγώντας σε εκτεταμένα κρούσματα.

Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας λόγω της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει μια ευρύτερη ανησυχία για τις τροφιμογενείς ασθένειες. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, πολλά παθογόνα, όχι μόνο η σαλμονέλα, μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα, καθιστώντας την κλιματική αλλαγή ένα αυξανόμενο ζήτημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Salmonella

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Ναυτία και έμετος

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, απαιτώντας νοσηλεία.

Οικιακές θεραπείες για τη σαλμονέλωση

Για ήπιες περιπτώσεις σαλμονέλας, οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Το να πίνετε μπόλικο νερό ή διαλύματα ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης, που προκαλείται από διάρροια και έμετο.
  • Τρώτε ήπιες τροφές: Εισάγετε σταδιακά τρόφιμα όπως μπανάνες, ρύζι, πολτό μήλου και φρυγανισμένο ψωμί μόλις υποχωρήσουν η ναυτία και ο έμετος.
  • Ξεκούραση: Η επαρκής ανάπαυση επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμήσει την μόλυνση και να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Ιατρικές θεραπείες για τη σαλμονέλωση

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ή για ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συχνά απαιτείται ιατρική θεραπεία:

  • Αντιβιοτικά: Χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν η μόλυνση εξαπλώνεται πέρα από τα έντερα.
  • Ενδοφλέβια υγρά: Χορηγούνται σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης σε περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας.
  • Παυσίπονα: Τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πυρετού και της δυσφορίας.

Σύνοψη

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά αυξάνει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα. Με τις θερμότερες συνθήκες που επιτρέπουν στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, είναι σημαντικό να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Η επίγνωση των συμπτωμάτων, η γνώση του τρόπου διαχείρισης ήπιων περιπτώσεων στο σπίτι και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, όταν είναι απαραίτητο, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δυνητικά σοβαρή λοίμωξη από σαλμονέλλα.

Πηγές: mayoclinic.org, verywellhealth.com, climate-adapt.eea.europa.eu, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, ehjournal.biomedcentral.com