Επιβεβαιώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κρητικού εκχυλίσματος βοτάνων
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσαν οτι το εκχύλισμα τριών κρητικών βοτάνων μπορεί να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα στην αρχή του
Επιβεβαιώνεται η ευεργετική δράση του εκχυλίσματος βοτάνων από την Κρήτη, στην αντιμετώπιση κοινών ιώσεων.
Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας, τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανακοίνωσαν ότι απέδειξαν τη αντι-ιική δράση εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού ο οποίος ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχτηκε η άμεση δράση του, έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.
Μάλιστα απέδειξαν πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων, διαθέτει την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς, καθώς και ότι η αντι-ιική δράση αυτού του εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τους Ηλία Καστανά, καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία. Και όπως είχαμε υποσχεθεί με την κυκλοφορία του Κρητικού Ιάματος, στόχος μας ήταν και είναι η διαρκής έρευνα του προϊόντος», δήλωσε ο Ηλίας Καστανάς.
Από τον πλευρά του, ο Χρήστος Λιονής, ανέφερε: «Το κρητικό ίαμα που δημιουργήσαμε, είναι ίσως το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό».
Ο Στέργιος Πυρίντσος εξήγησε πως «χαρτογραφήθηκαν σε επίπεδο Κρήτης με γεωαναφορά οι φυσικοί πληθυσμοί των φυτών που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα και με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση ειδικών μοντέλων, εκτιμήθηκε η εν δυνάμει κατανομή των ειδών στο νησί που σε σημαντικό βαθμό αποδίδει τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εν λόγω είδη να καλλιεργηθούν σε περιβαλλοντικές συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των φυσικών πληθυσμών».
Τέλος ο Γεώργιος Σουρβίνος έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χρήση του φυσικού αυτού προϊόντος, καθώς όπως είπε «αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι των σημαντικότερων ιών που προκαλούν κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος» και προσέθεσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι δράσεις του αυτές είναι αντίστοιχες των αντι-ιικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αναφοράς. Η μελέτη αυτή είναι υπό δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό».