Καρκίνος Δέρματος & Μελάνωμα: Εκστρατεία στην ελληνική ύπαιθρο από τον Όμιλο Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ
Ανανεώθηκε:
Για 13η συνεχόμενη χρονιά ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, πραγματοποιεί την εκστρατεία για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί έξι πόλεις και χωριά της περιφέρειας.
Μέσα από την εκστρατεία της φετινής χρονιάς, η οποία έχει τεθεί υπό την Επιστημονική Επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.), ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ, εστιάζει στην ενημέρωση πληθυσμών οι οποίοι εργάζονται υπό παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) και ως εκ τούτου αποτελούν υψηλότερη ομάδα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Έτσι, η διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, περιλαμβάνει ενημερωτική ημερίδα και δωρεάν προληπτική εξέταση σπίλων (ελιών) στους ενδιαφερόμενους πολίτες από εξειδικευμένους ιατρούς ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.
Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία και υπό την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.
Το φετινό πρόγραμμα τις εκστρατείας περιλαμβάνει τις εξής πόλεις και χωριά:
27 Μαΐου 2017: Μουζάκι (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)
28 Μαΐου 2017: Αγναντερό (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)
10 & 11 Ιουνίου 2017: Ζαγορά Πηλίου (Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου)
17 Ιουνίου 2017: Μύτικας (Δήμος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας)
18 Ιουνίου 2017: Νήσος Κάλαμος (Δήμος Λευκάδος)
23 & 24 Ιουνίου 2017: Χώρα Άνδρου
Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ κυρία Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, αναφέρει σχετικά με την δράση: «Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί με συνέπεια εκστρατείες ενημέρωσης και εξέτασης των πολιτών πανελλαδικά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος υλοποιούμε την δράση μας για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος η οποία πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά. Με τον δείκτη υγείας του πληθυσμού να φθίνει λόγω των οικονομικών συνθηκών, πιστεύουμε πως το έργο μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η πρόληψη αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για την αναστροφή αυτής της εικόνας. Ο ήλιος είναι ευλογία για την χώρα μας αλλά και κίνδυνος, ειδικότερα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο λόγω της εργασίας τους. Ιδιαίτερα, εάν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εάν δεν έχουν εντάξει τον δερματικό έλεγχο στο τακτικό τσεκ απ που πραγματοποιούν. Τα νέα γι’ αυτό το είδος καρκίνου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς θεραπείες της ανοσο-ογκολογίας έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε συνολικά την διαχείριση και την στάση ζωής απέναντι στον «Καρκίνο», για τον κάθε άνθρωπο!».
Ο κος Νικόλαος Καρβούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, αναφερόμενος στην ιατρική διάσταση του καρκίνου του δέρματος και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνει: «Ο καρκίνος του δέρματος και το κακόηθες μελάνωμα είναι σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμες νεοπλασίες και έχουν ποικίλης βαρύτητος πρόγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση τους χειρουργικά, παρέχει σε πολλούς μη διηθητικούς όγκους την οριστική ίαση. Σε βαρείας πρόγνωσης διηθητικούς - μεταστατικούς όγκους και ειδικά στο κακόηθες μελάνωμα η πρόοδος της ανοσο-ογκολογίας τα τελευταία χρόνια, δίνει για πρώτη φορά αισιόδοξα μηνύματα. Καθώς υπάρχει έντονη συσχέτιση της ανάπτυξης των όγκων αυτών με την ηλιακή ακτινοβολία, η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να αρχίζει με την προφύλαξη και να συνεχίζεται με τα σημεία αναγνώρισης μιας αρχόμενης νεοπλασίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το έργο του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, με τα προγράμματα ενημέρωσης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου».
Ο κος Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, ανάφερε πως «Ο ήλιος αποτελεί τον σημαντικότερο καρκινογενετικό παράγοντα και στους καρκίνους του δέρματος αλλά και του μελανώματος. Εάν αντιληφθούμε ότι μία ελιά μας αλλάξει χαρακτηριστικά μεγέθους, χρώματος, σχήματος, αμέσως τη δείχνουμε τον δερματολόγο μας για να εκτιμηθεί η πιθανή μετατροπή της σε μελάνωμα. Άτομα που έχουν πάνω από 70 – 100 ελιές στο σώμα τους πρέπει να τις παρακολουθούν τακτικά και να κάνουν περιοδικές χαρτογραφήσεις. Καθώς το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας δεν θα διατρέχει κίνδυνο. Περαιτέρω, εάν διαπιστώσουμε ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης που δεν θεραπεύεται πάνω από 2 μήνες, επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για να αποκλείσουμε την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την μεγάλη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας - ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιος & Αύγουστος μεταξύ 11.00 – 16.00, να χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά μας σύμφωνα με τις υποδείξεις του δερματολόγου μας, να είμαστε στη σκιά, να ντυνόμαστε μετά το μπάνιο και να φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζεται να προσέχουν ακόμη περισσότερο».
Την εκστρατεία στηρίζει φέτος το νοσοκομείο ΕΑΝΠ Μεταξά, με τη συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων. Χορηγοί της εκστρατείας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Bristol Myers Squibb και Roche Hellas.