ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνουν από τον ήλιο όσοι έχουν Λύκο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο Λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευαισθησίας στο ηλιακό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Τι παθαίνουν από τον ήλιο όσοι έχουν Λύκο
Bigstock

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στο πώς ο Λύκος επηρεάζει το σώμα, τον αντίκτυπο της υπεριώδους ακτινοβολίας, συμπτώματα εξάρσεων που σχετίζονται με τον ήλιο και βασικούς τρόπους προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιλογής του σωστού αντηλιακού για όσους έχουν Λύκο.

Πώς ο Λύκος επηρεάζει το σώμα

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, που εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιείς ιστούς.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεφρών, της καρδιάς και των πνευμόνων. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως, αλλά συχνά περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, δερματικά εξανθήματα και επιπλοκές οργάνων.

Ο Λύκος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, οι λοιμώξεις και, κυρίως, η έκθεση στον ήλιο.

Πώς η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τον Λύκο

Η υπεριώδης ακτινοβολία, ιδιαίτερα από το ηλιακό φως, είναι ένα καλά τεκμηριωμένο έναυσμα για έξαρση του Λύκου.

Για όσους πάσχουν από Λύκο, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανοσολογική απόκριση, προκαλώντας δερματικές βλάβες και συστηματικά συμπτώματα. Αυτή η ευαισθησία αναφέρεται συχνά ως φωτοευαισθησία. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα, να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα ή να προκαλέσει νέες εξάρσεις σε ζωτικά όργανα. Ακόμη και η έμμεση έκθεση, όπως μέσω των παραθύρων, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ορισμένους ασθενείς με Λύκο.

Skin-Problem-Scratch-Itchy-Rash

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης στον ήλιο αν έχετε Λύκο

Οι ασθενείς με Λύκο συχνά εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων όταν εκτίθενται στον ήλιο, όπως:

  • Κόκκινα, φλεγμονώδη εξανθήματα: Ιδιαίτερα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και ο λαιμός.
  • Κόπωση: Η αυξημένη κούραση ή εξάντληση είναι μια κοινή αντίδραση μετά την έκθεση στον ήλιο.
  • Πόνος και πρήξιμο στις αρθρώσεις: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις, που σχετίζεται με τον Λύκο.
  • Συστηματικά συμπτώματα: Μερικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως εμπλοκή οργάνων.

Λύκος: Πώς να προστατευτείτε από εξάρσεις που σχετίζονται με τον ήλιο

Υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία και να ελαχιστοποιήσετε τις εξάρσεις του Λύκου:

  • Φοράτε προστατευτική ενδυμασία: Τα μακρυμάνικα πουκάμισα, τα καπέλα με φαρδύ γείσο και τα γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τις ακτίνες UV είναι απαραίτητα.
  • Αναζητήστε σκιά: Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τις ώρες αιχμής από τις 10:00 έως τις 16:00.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό: Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο. Εφαρμόστε το ξανά κάθε 2 ώρες, ειδικά μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.
  • Προστασία σε εσωτερικό χώρο: Ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα σε κτήριο, ιδιαίτερα κοντά σε παράθυρα, εφαρμόστε αντηλιακό ή εφαρμόστε ειδικές μεμβράνες παραθύρων, που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.
antihliako

Λύκος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή αντηλιακού

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού είναι κρίσιμης σημασίας για τα άτομα με Λύκο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάρσεων που σχετίζονται με τον ήλιο. Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε:

  • Προστασία ευρέος φάσματος: Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.
  • SPF 30 ή υψηλότερος: Ο υψηλότερος δείκτης προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία από την επιβλαβή ακτινοβολία.
  • Αντηλιακά με μεταλλικά φίλτρα: Τα αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου είναι απαλά για το ευαίσθητο δέρμα και παρέχουν ένα φυσικό φράγμα ενάντια στις ακτίνες UV.
  • Αδιάβροχες αλοιφές: Ιδανικές για εκτεταμένες υπαίθριες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης ή της εφίδρωσης, αλλά μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε ξανά τακτικά.

Σύνοψη

Για τα άτομα με Λύκο, η έκθεση στον ήλιο αποτελεί μια ιδιαίτερη δυσκολία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάρσεων που μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα.

Με την κατανόηση των επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας στον Λύκο και την λήψη κατάλληλων προφυλάξεων, όπως η χρήση προστατευτικού ρουχισμού, η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος και η παραμονή στη σκιά, είναι δυνατό να απολαμβάνετε υπαίθριες δραστηριότητες με ασφάλεια. Επιλέξτε προσεκτικά το αντηλιακό και να είστε πάντα σε εγρήγορση σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματά σας.

Πηγές: goodrx.com, health.clevelandclinic.org, lupus.org, healthline.com, webmd.com