ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας

Ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», 90 εκατομμύρια ζευγάρια σε παγκόσμια κλίμακα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα τεκνοποίησης. Το 85% αυτών δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεκνοποίησης στη χώρα μας.

Ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα αριθμεί πάνω από 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας, τα οποία έχουν υποβληθεί μία φορά –κατά μέσο όρο– στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, το πρόβλημα της τεκνοποίησης μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί με τη συντήρηση της γονιμότητας και την πρόληψη.

«Στην παρούσα στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας θα καταφέρει να αποκτήσει παιδί με την εφαρμογή των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων. Επιπλέον, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία σύλληψης αλλά και να την προλάβουμε συντηρώντας ωάρια, σπερματοζωάρια ή έμβρυα, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για την προφύλαξη της γονιμότητας από την επίπτωση της νόσου. Επίσης, οι εξελίξεις της γενετικής επιτρέπουν τον έλεγχο των εμβρύων για σοβαρά κληρονομικά νοσήματα και μπορούν να εξασφαλίσουν τη γέννηση υγιών παιδιών» ανέφερε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, Νίκος Χριστοφορίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τις εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας», που άρχισαν εχθές στη Θεσσαλονίκη.

«Το γεγονός ότι ένα στα πέντε ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχει αλλάξει η σύνθεση των αιτίων και συνυπάρχουν πολλά αίτια» ανέφερε η κλινική εμβρυολόγος Αλεξία Χατζηπαρασίδου, διευθύντρια των εργαστηρίων της Embryolab.

bigstock Expensive Fertility Treatment 86410838

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από το σύνολο των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ποσοστό 25% δεν θα καταφέρουν να πετύχουν κύηση μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους. Ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται αποκλειστικά σε περίπου 40% των περιπτώσεων, ενώ συμμετέχει σε άλλο ένα ποσοστό 20% μαζί με τη σύντροφο. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 10% των υπογόνιμων ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία. Σήμερα η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στη διάγνωση και αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας και προσφέρει στην πλειονότητα των ανδρών που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα τη δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους βιολογικό απόγονο. Στη γυναίκα η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των σαλπίγγων, την ανατομία της μήτρας, τα ινομυώματα ,την ενδομητρίωση, τη δυσλειτουργία των ωοθηκών» εξήγησε η κ. Χατζηπαρασίδου.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η χρονική μετάθεση της μητρότητας δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της επιστήμης, η οποία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει το πρόβλημα της μείωσης της ποιότητας του ωαρίου λόγω ηλικίας. «Είναι μύθος ότι κάθε γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει όσο έχει περίοδο. Γι' αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να κινηθούν νωρίς για τη συντήρηση των ωαρίων τους» υπογράμμισε ο κ. Χριστοφορίδης.

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων

«Μετά την ηλικία των 35 ετών, μία στις δύο γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα γονιμότητας και κάθε μετάθεση της τεκνοποίησης μετά από αυτή την ηλικία έχει κόστος για τη γονιμότητα, η οποία πέφτει σημαντικά μετά τα 40. Η πρόληψη είναι δυνατή μέχρι την ηλικία των 35, που η γυναίκα έχει ωάρια, τη συντήρηση των οποίων επιτρέπει η τεχνολογία. Αυτό μπορεί να γίνει με την κρυοσυντήρηση. Μέσω φαρμακευτικής αγωγής προκαλείται διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή πολλαπλού αριθμού ωαρίων. Στη συνέχεια, με μια απλή ασφαλή και εύκολη μικροεπέμβαση, η οποία γίνεται με μέθη και διαρκεί 5-10 λεπτά, γίνεται η λήψη των ωαρίων, τα οποία κρυοσυντηρούνται. Η μέθοδος αυτή θεωρείται απόλυτα ασφαλής και ελεγχόμενη» ανέφερε η κ. Χριστοφορίδου.

Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει κακοήθεια μαστού, μήτρας ή ωοθηκών, τροποποιείται το σχήμα της φαρμακευτικής αγωγής για τη λήψη των ωαρίων, τα οποία κρυοσυντηρούνται ώστε στη συνέχεια, όταν η γυναίκα θα είναι ελεύθερη νόσου, να τεκνοποιήσει. Τα κρυοσυντηρούμενα ωάρια φυλάσσονται για πέντε έτη και υπάρχει η δυνατότητα της παράτασης για άλλη μία πενταετία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 50 ετών.

«Η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και με πολύ καλύτερες τιμές. Γι' αυτό κι έρχονται υπογόνιμα ζευγάρια απ΄ όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία) στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν παιδί» πρόσθεσε κ. Χατζηπαρασίδου.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας 2016: Η αρχή για μια νέα ζωή. Ρώτησε &ενημερώσου», που ξεκίνησε εχθές, το Σωματείο «Κυβέλη», σε συνεργασία με τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το κοινό, στις 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (16.00-20.30 στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς»).

Στη διάρκεια της ημερίδας, επιστήμονες ειδικευμένοι σε θέματα αναπαραγωγής και γονιμότητας (γυναικολόγοι, ουρολόγοι, εμβρυολόγοι, γενετιστές και ψυχολόγοι) θα απαντήσουν σε ερωτήματα του κοινού , θα καταρρίψουν μύθους που αφορούν την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και θα παρουσιάσουν τη σύγχρονη αντίληψη στα θέματα γονιμότητας, ενώ θα προσφέρουν και σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώστη για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος & γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες

Πότε είναι «κληρονομική» η υπογονιμότητα από τον μπαμπά στον γιο

Θεραπεία υπογονιμότητας: Αποτελεσματική για 3 στα 4 ζευγάρια