Άσκηση, σωστή διατροφή και... λιγότεροι φόροι το τρίπτυχο για καλή υγεία στα χρόνια της ύφεσης
Η σωστή διατροφή, η άσκηση και οι ... λιγότεροι φόροι, αποτελούν κλειδί για την υγεία σύμφωνα με τους επιστήμονες και στελέχη της αγοράς κατά το 1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε στις 28 Μαίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.
«Η ποιότητα της διατροφής μας σχετίζεται άμεσα με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κι όσο μικρότερο είναι το εισόδημά μας, τόσο χειροτερεύει η ποιότητα της διατροφής μας» ανέφερε ο Νίκος Μανιαδάκης Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτορας στην ΕΣΔΥ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η «επιβολή φόρων, φόροι αμαρτίας σε τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοόλ, δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας και επιβαρύνουν τις ομάδες που είναι σε χειρότερη μοίρα». «Δεν είναι οι φόροι μέσο για να προστατεύσεις τη δημόσια υγεία» κατέληξε.
Γενική ήταν η παραδοχή ότι οι Έλληνες έχουν ξεφύγει από το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, που τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής, τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα καταγράφηκε η ανάγκη για σωστή διατροφή από την εμβρυική ηλικία, όπου η μητέρα πρέπει να ακολουθεί συμβουλές , για να μην πάρει βάρος και να τρέφεται σωστά.
Υπάρχει λοιπόν, όπως αναφέρθηκε στο Συμπόσιο, ανάγκη να δοθεί σημασία στην ανάπτυξη διατροφικής κουλτούρας και να μπει η άσκηση στην καθημερινότητα ώστε να υπάρξει πρόληψη φαινομένων όπως η παχυσαρκία, η οποία και δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Υγεία, το περιβάλλον και τα ασφαλιστικά συστήματα. Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο η βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες μειώνοντας αλάτι και ζάχαρη, όπου είναι εφικτό (ορισμένα παραδοσιακά τρόφιμα έχουν συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής και διατήρησης) , όπως έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, με την παρατεταμένη ύφεση, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν κατά μέσον όρο περίπου 50 ευρώ, από τα περίπου 350 που έδιναν το μήνα για φαγητό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση αυτή δεν αφορούσε όλα τα προϊόντα διατροφής. Για παράδειγμα μειώθηκε η κατανάλωση τυριών, κρέατος και περισσότερο ψαριών αλλά αυξήθηκε η κατανάλωση ψωμιού.
«Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια η διατροφή αποτελεί προτεραιότητα, η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων, έχουμε συνεργαστεί πολύ αποτελεσματικά, και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Τα πάντα τελικά γυρνούν γύρω από το φαγητό» σημείωσε η Ιωάννα Κόντελε, Τμήμα Δημόσιας Υγείας , Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Ο Αντώνης Καμπάνης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων ανέφερε ότι η δημόσια υγεία και τα θέματα της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ η συντονίστρια στο πιλοτικό πρόγραμμα σχολικά γεύματα Μαίρη Καψοκεφάλου σημείωσε ότι οι πιέσεις σε σχέση με την οικονομική κρίση αποτελούν κίνητρο για δράση, προς την επίλυση προβλημάτων. «Η κάμψη στα θέματα υγείας, έχει ξεκινήσει νωρίτερα και δε σχετίζεται απαραίτητα με την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές προκλήσεις λόγω της κρίσης, οι οποίες δημιουργούν κίνητρο για να δούμε κάποια από τα θέματα που έπρεπε να μας απασχολήσουν από το παρελθόν. Για παράδειγμα, τα θέματα της σχολικής διατροφής, αποτελούν μία από τις προκλήσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Τρώτε πολύ λίγο αλάτι; Κινδυνεύετε από έμφραγμα και εγκεφαλικό!
Θερμίδες: Γιατί η μείωσή τους βελτιώνει τη ζωή μας;
Καρκίνος του στόματος: Ποια διατροφή μειώνει τις πιθανότητες