Παιδικός καρκίνος και χημειοθεραπεία: Περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί έχουν οι γυναίκες από τους άνδρες
Οι περισσότερες γυναίκες που έκαναν χημειοθεραπεία και επιβίωσαν από καρκίνο στην παιδική ηλικία τους, μπορούν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν παιδί, ενώ για τους άνδρες που είχαν παιδικό καρκίνο κάποτε, η πιθανότητα να γίνουν γονείς είναι μικρότερη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.
Καθώς πλέον πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο ενηλικιώνονται, το κατά πόσο μπορούν να κάνουν παιδί, αποτελεί βασική ανησυχία τους. Η μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, δείχνει ότι η επίπτωση που έχει η χημειοθεραπεία στην μελλοντική γονιμότητα, είναι μικρή στις γυναίκες και σημαντικά μεγαλύτερη στους άνδρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Τσόου του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "The Lancet Oncology", εξέτασαν την επίπτωση 14 ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων χημειοθεραπείας (σε διάφορες δοσολογίες) σε σχεδόν 11.000 επιβιώσαντες καρκινοπαθείς. Κανείς από αυτούς δεν είχε κάνει ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο ή στην πύελο (λεκάνη).
Έως την ηλικία των 45 ετών, το 70% των γυναικών είχαν μείνει έγκυες, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό που είχαν κάνει παιδί, ήταν 50%. Για τους τελευταίους, η πιθανότητα να γίνουν πατέρες μειωνόταν, όσο μεγαλύτερες ήσαν οι δόσεις της χημειοθεραπείας στην οποία είχαν υποβληθεί, ιδίως εάν επρόκειτο για τους λεγόμενους «αλκυλιούντες παράγοντες» ή τη σισπλατίνη.
Οι αλκυλιούντες παράγοντες, που βλάπτουν άμεσα το DNA των κυττάρων και μειώνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής, χρησιμοποιούνται ευρέως σε παιδικούς καρκίνους, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, όγκους νεφρών, νευροβλάστωμα κ.α. Οι άνδρες που έχουν κάνει χημειοθεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα και τη σισπλατίνη, έχουν λιγότερα σπερματοζωάρια.
Στις γυναίκες μόνο τα φάρμακα βουσουλφάνη και λομουστίνη (σε υψηλή δοσολογία) συνδέονται άμεσα με μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η έρευνα δείχνει όμως ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται, αν την καθυστερήσουν μετά την ηλικία των 30 ετών, πιθανώς επειδή η χημειοθεραπεία επιταχύνει την φυσική εξάντληση των ωαρίων και την εμμηνόπαυση.
«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τις περισσότερες γυναίκες που έκαναν χημειοθεραπεία στην παιδική ηλικία τους», δήλωσε ο Τσόου, ο οποίος είπε ότι όλα τα αγόρια καρκινοπαθείς θα πρέπει να αποθηκεύουν το σπέρμα τους σε ειδική «τράπεζα», ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν παιδί στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε να κάνετε παιδί; Ποιοι μήνες αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας