Ζίκα: Σε 4-8 εβδομάδες θα γνωρίζει ο ΠΟΥ αν ο ιός προκαλεί μικροκεφαλία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα γνωρίζει εντός μερικών εβδομάδων εάν ο ιός Ζίκα πράγματι προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες, όπως υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΠΟΥ.
«Χρειαζόμαστε ακόμη μερικές εβδομάδες για να δείξουμε με βεβαιότητα μια αιτιότητα, αλλά η σχέση μεταξύ του Ζίκα και του Γκιγιέν-Μπαρέ είναι εξαιρετικά πιθανή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη η Μαριπόλ Κιένι, η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για το τμήμα Συστημάτων Υγείας και Καινοτομίας.
Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί χρειάζονται 4 με 8 εβδομάδες για να εξακριβώσουν εάν ο Ζίκα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα βρέφη τα οποία γεννιούνται από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός, ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Ζίκα σε ανθρώπους, σημείωσε επίσης η ίδια.
Εμβόλια μελετώνται αυτή τη στιγμή σε 15 εργαστήρια και εθνικές υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, αλλά «παρά το ενθαρρυντικό αυτό τοπίο, δεν θα υπάρξουν (κλινικές) δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα εμβολίων προτού περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες», σημείωσε.
«Δύο υποψήφια εμβόλια δείχνουν να είναι πιο εξελιγμένα», δήλωσε επίσης η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα είναι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο του ινδικού εργαστηρίου Bharat Biotech στην Ινδία.
Διαβάστε επίσης:
Το πρώτο κρούσμα Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη – Μετάδοση του ιού από μετάγγιση αίματος στη Βραζιλία
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα
Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο