ΥΓΕΙΑ

Τσίμπημα κουνουπιού: Αν δείτε αυτά, έχει μολυνθεί – Τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά τους θερμότερους μήνες.

Τσίμπημα κουνουπιού: Αν δείτε αυτά, έχει μολυνθεί – Τι να κάνετε
Bigstock

Τα περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αβλαβή και προκαλούν απλά μικρό ερεθισμό, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.

Η αναγνώριση ενός μολυσμένου τσιμπήματος κουνουπιού και η γνώση των κατάλληλων θεραπειών θα σας βοηθήσει στην πρόληψη επώδυνων επιπλοκών και στην ταχύτερη επούλωση.

Πώς φαίνεται εάν ένα τσίμπημα κουνουπιού έχει μολυνθεί

1. Αυξημένη ερυθρότητα και πρήξιμο

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να έχει μολυνθεί είναι η αύξηση της ερυθρότητας και του πρηξίματος γύρω από το σημείο του τσιμπήματος. Εάν η ερυθρότητα εξαπλωθεί πέρα από την άμεση περιοχή του τσιμπήματος ή εάν το πρήξιμο συνεχίσει να επεκτείνεται, θα μπορούσε να υποδηλώνει μόλυνση.

2. Πύον ή έκκριση υγρού

Η παρουσία πύου ή οποιουδήποτε άλλου εκκρίματος από το τσίμπημα είναι σαφές σημάδι μόλυνσης. Το πύον είναι συνήθως ένα παχύρρευστο, κιτρινωπό υγρό, “σήμα-κατατεθέν” ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού σε μια μόλυνση. Οποιαδήποτε αισθητή διαρροή από το σημείο του τσιμπήματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιθανή μόλυνση.

3. Επίμονος πόνος ή ζεστασιά

Τα μολυσμένα τσιμπήματα κουνουπιών συχνά γίνονται επώδυνα ή τρυφερά στην αφή. Εάν η περιοχή του τσιμπήματος είναι πιο ζεστή από το περιβάλλον δέρμα, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή και μόλυνση.

4. Πυρετός ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Αν και συνιστά σπάνια εξέλιξη, τυχόν συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγη ή αίσθημα που μοιάζει με γρίπη, μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί πέρα από το σημείο του τσιμπήματος. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

5. Σχηματισμός σκληρού όγκου

Ένα μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να εξελιχθεί σε σκληρό εξόγκωμα ή οζίδιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η μόλυνση έχει φτάσει σε βαθύτερο στρώμα ιστού.

6. Κόκκινες ραβδώσεις

Η εμφάνιση κόκκινων ραβδώσεων που εκτείνονται από την περιοχή του δαγκώματος είναι σημάδι λεμφαγγειίτιδας (μόλυνσης των λεμφικών αγγείων). Αυτό απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Mosquito-Bite-Infected

Παράδειγμα μολυσμένου τσιμπήματος κουνουπιού

Bigstock

Τι να κάνετε αν μολυνθεί ένα τσίμπημα κουνουπιού

1. Καθαρισμός της περιοχής

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ενός μολυσμένου τσιμπήματος κουνουπιού είναι να καθαρίσετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βρωμιάς ή βακτηρίων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την μόλυνση.

2. Εφαρμογή αντισηπτικού

Μετά τον καθαρισμό, η εφαρμογή ενός αντισηπτικού διαλύματος, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) ή οινόπνευμα εντριβής, μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση της περιοχής. Αυτό μειώνει το βακτηριακό φορτίο και βοηθά στην πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης.

3. Τοπικά αντιβιοτικά

Η χρήση τοπικής αντιβιοτικής αλοιφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Εφαρμόστε την αλοιφή απευθείας στην περιοχή του τσιμπήματος και με τρόπο σύμφωνο με τις οδηγίες της συσκευασίας.

4. Αντιβιοτικά από το στόμα

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ειδικά εκείνες που παρουσιάζουν σημάδια συστηματικής εμπλοκής, όπως πυρετός ή κόκκινες ραβδώσεις, ένας γιατρός πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος των αντιβιοτικών, για την αποτελεσματική εκρίζωση της λοίμωξης.

5. Παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Ο πόνος και η φλεγμονή από μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση της ενόχλησης.

6. Ζεστές κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στο μολυσμένο τσίμπημα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή, προωθώντας την επούλωση και μειώνοντας τον πόνο. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί εμποτισμένο σε ζεστό νερό και απλώστε το στο τσίμπημα για 10-15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

7. Αλοιφή υδροκορτιζόνης

Για φαγούρα και φλεγμονή, μπορεί να εφαρμοστεί μια ήπια αλοιφή υδροκορτιζόνης στην περιοχή του τσιμπήματος. Αυτό θα καταπραΰνει το δέρμα και θα μειώσει την επιθυμία για ξύσιμο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την μόλυνση.

8. Αποφυγή ξυσίματος

Είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο ενός μολυσμένου τσιμπήματος κουνουπιού, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει ακόμα περισσότερα βακτήρια στην πληγή και να επιδεινώσει την μόλυνση. Το να διατηρείτε τα νύχια σας κομμένα και να φοράτε γάντια εάν είναι απαραίτητο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή γρατσουνιών, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

9. Ιατρική φροντίδα

Εάν ένα μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού δεν βελτιωθεί με τις παραπάνω σπιτικές θεραπείες ή εάν εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ένας γιατρός θα αξιολογήσει την λοίμωξη και θα σας παρέχει πρόσθετες θεραπείες, όπως ισχυρότερο αντιβιοτικό ή επαγγελματικό καθαρισμό πληγών.

Πηγή: verywellhealth.com